Hlavní obsah

Islámský stát poprvé hrozí Izraeli: Vyhladíme všechny Židy do jednoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka

Islámský stát vůbec poprvé obrátil svou pozornost na Izraelce a židovské obyvatelstvo zbytku světa. V nově zveřejněné videonahrávce vyhrožuje, že v Jeruzalémě ani na dalších místech světa brzy „nezbude jediný Žid“.

Snímek z nahrávky zveřejněné Islámským státem

Článek

„Toto je zpráva pro všechny Židy, kteří jsou nepřítelem číslo jedna všech muslimů. Válka ještě nezačala. Všechno, co jste zatím zkusili, je dětská hra ve srovnání s tím, co se vám brzy začne dít,“ vyhrožuje maskovaný muž plynulou hebrejštinou prokládanou arabskými frázemi.

„Slibujeme vám, že brzy nezbude v Jeruzalémě jediný Žid, a budeme pokračovat, dokud tuto chorobu nevymýtíme z povrchu světa,“ pokračuje muž, který tvrdí, že hovoří za Islámský stát.

Z jihu i ze severu

Džihádista dále na videu Židům vyhrožuje, že mezi ně Islámský stát zaseje atmosféru strachu a vyvolá paniku.

„Podívejte se, co se u vás stalo po těch několika málo útocích s vozy a noži, které  provedli naši bratři z Palestiny. Ztratili jste hlavu a začali se bát každého řidiče, jenž zrychlil. Začali jste se na ulici děsit každého, kdo nese něco v ruce. Co myslíte, že se stane, až vás přijdou povraždit desítky tisíc (džihádistů – pozn. red.)?“ pokračují výhrůžky Islámského státu.

Že hrozba není planá, má na videu doložit mapa s údajným postupem IS. „Blížíme se k vám z jihu i ze severu,“ hrozí ozbrojenec s tím, že cílem je zrušit hranice stanovené v roce 1916 Sykes-Picotovou dohodou. Ta po porážce osmanské říše rozdělila mandátní území – Francie spravovala Sýrii a Libanon, Británie dostala tehdejší Palestinu a Irák.

Oceňují útoky Palestinců

Izrael nyní zažívá vlnu násilí, v níž Palestinci a izraelští Arabové náhodně útočí na Izraelce. Většinou k tomu používají nože a mnozí z nich umírají po izraelském zásahu. Již minulý týden při tom bylo z území ovládaného Islámským státem na internet umístěno několik videí, na nichž džihádisté ocenili útoky Palestinců na izraelské vojáky, policisty i civilisty, spolu s výzvou k jejich pokračování.

„Vítězství mudžáhidů z Al-Aksá přichází shůry. Vy jste začali – my to dokončíme,“ říká na jednom ze starších videí další maskovaný muž se samopalem v ruce.

V jiné nahrávce však džihádisté vyhrožují i Hamásu a dalším palestinským skupinám. „Vykořeníme Hamás. Hamás a jeho sekulární frakce se podrobí naší vůli a v Gaze zavládne právo šaría,“ zaznívá na dalším videu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám