Hlavní obsah

NATO znepokojují ruské střely s plochou dráhou letu, Turecku chce pomoci

Brusel
Aktualizováno

Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg dal ve čtvrtek najevo znepokojení nad pokračujícími ruskými nálety a zejména nad použitím střel s plochou dráhou letu, které ve čtvrtek odpálily ruské lodě z Kaspického moře. Šéf NATO dal ruský postup do souvislosti s Ukrajinou. Aliance je také v případě krize připravena pomoci Turecku a zdvojnásobuje počet vojáků v jednotkách rychlého zásahu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské lodě zaútočily na Islámský stát v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Podle generálního tajemníka se ministři obrany zabývají „znepokojující eskalací ruských vojenských aktivit v Sýrii“. Uvedl, že nálety a nasazení střel s plochou dráhou letu byly „důvodem k obavám“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zmínil, že NATO bude chránit všechny své členy. „NATO je připraveno a schopno proti jakýmkoli hrozbám ochránit všechny spojence. To je relevantní vzhledem k nedávnému porušení vzdušného prostoru NATO ruským letadlem,“ řekl Stoltenberg s narážkou to, že o víkendu ruský bombardér narušil turecký vzdušný prostor.

Stoltenberg sdělil, že na hrozby už NATO „odpovědělo zvýšením svých kapacit a schopnosti připravit rozmístění sil, a to i na jihu včetně Turecka“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruských náletů v syrském HamáVideo: Reuters

„Navýšili jsme na dvojnásobek počet vojáků, kteří mohou zasáhnout okamžitě (do 48 hodin),“ dodal šéf NATO s tím, že by mohly v případě potřeby zasáhnout na jihu i východě. Nyní jich má být 40 000.

Další velitelství ve východní Evropě

Ve východní Evropě se vybudují další dvě regionální velitelství na Slovensku a v Maďarsku, rozhodli ministři aliance.

„Zajistí, že naše síly se budou moci pohybovat rychle a efektivně, pokud se budou muset rozmístit (ve východní Evropě),“ řekl Stoltenberg.[celá zpráva]

„Snažíme se reagovat na tu aktuální situaci,“ dodal Stoltenberg s tím, že je aliance připravena pomoci, pokud o to Ankara požádá. A uvedl, že k odstrašení není síly ani potřeba nasazovat, že stačí cvičení.

Vazba mezi děním na Ukrajině a v Sýrii

Označil ruský postup za agresivní a dal dění v Sýrii do souvislosti s ruským postupem na Ukrajině. Odmítl, že by ruské akce v Sýrii pomáhaly zvýšení bezpečnosti Turecka. Podle něj je turecká armáda, druhá největší v NATO, připravena bránit zemi.

„Obávám se, že se Rusové nezaměřují především na IS, ale že cílí na ostatní opoziční skupiny a podporují (Asadův) režim. Vyzývám Rusko, aby hrálo konstruktivní a spolupracující roli v boji proti IS,“ prohlásil Stoltenberg na adresu Moskvy.

Americký ministr obrany Ashton Carter už ve středu odsoudil ruský postup: „Jsme přesvědčeni, že ruská strategie je špatná. Pokračují v zásazích cílů, které nesouvisejí s Islámským státem.“ [celá zpráva]

O Afghánistánu se nerozhodlo

Stoltenberg se vyjádřil i k tragickému náletu na nemocnici Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, při kterém zahynulo 22 lidí. Uvedl, že je potřeba vše důkladně prošetřit.

Aliance zatím nerozhodla o své misi v zemi, odvine se to z tamní bezpečnostní situace. „Na základě toho se později rozhodneme,“ řekl generální tajemník NATO. Současně ale upozornil: „Nemůžeme tam mít dlouhodobě vysoký počet cizích vojáků, kteří budou mít na starosti bezpečnost. Je dobře, že jsme část odpovědnosti za bezpečnost přenesli na afghánskou armádu a policii. Afghánské síly si vedou velice dobře a my je podporujeme. Nadále chceme situaci monitorovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám