Hlavní obsah

Ruské nálety prý mají desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Londýn/New York

Počet obětí náletů ruských letadel v Sýrii podle syrských aktivistů překročil šest desítek. Uvedl to deník Bild s odvoláním na exilovou organizaci SOHR a humanitární organizaci Bílé přilby. Ruské letouny podle agentury RIA Novosti vzlétly dvacetkrát a útočily na velitelství a sklady vojenské techniky Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo záběry ruských náletů v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

SOHR uvedl, že si nálety vyžádaly 27 lidských životů včetně žen a dětí, není ale jasné, zda šlo o nálet ruských letadel, nebo syrských strojů, které byly ve středu také velmi aktivní.

Dalších 33 obětí ohlásila organizace Bílé přilby s tím, že mezi zabitými civilisty jsou tři děti a jeden dobrovolník. Údaje nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

Šéf syrské opozice podporované Západem hovoří o 36 obětech, z nichž všichni byli civilisté. Nezemřel prý žádný islamistický bojovník.

Rusové odmítli zasažení civilistů

„Na objekty civilní infrastruktury ani v jejich blízkosti nebyla použita výzbroj ruských letadel,“ řekl zástupce ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Dodal, že v horách bylo zasaženo osm cílů Islámského státu. „Při náletech byly zasaženy sklady munice, zbraní, paliv a maziv i skupiny vojenské techniky. Velitelské posty IS v horách byly zcela zničeny,“ dodal Konašenkov s tím, že „všechny údery byly podniknuty po provedení vzdušného průzkumu a potvrzení zjištění štábem syrské armády“.

Bild uvedl, že ruské suchoje shodily bomby a vypálily rakety, jejichž účinek byl mnohem větší než u barelových bomb shazovaných Asadovým režimem z vrtulníků. Těch bylo podle SOHR ve středu shozeno na třicet v provincii Dará.

Moskva čelí kritice, že její údery vůbec nesměřovaly proti IS, ale proti umírněné opozici. Ta bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada, který Moskvu o pomoc požádal. [celá zpráva]

USA přivítají ruské akce, když budou namířeny proti IS

Šéf americké diplomacie John Kerry ve středu v OSN řekl, že Spojené státy budou ochotny přivítat kroky, které Rusko podniká v Sýrii, pokud budou namířeny proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) a mezinárodní teroristické organizaci Al-Káida. Ministr obrany Ashton Carter řekl, že to vypadá, ruské letectvo zasáhlo v oblastech, kde jednotky IS pravděpodobně nejsou.

"Zdá se, že (útoky) byly v místech, kde podle všeho žádné síly IS nejsou," řekl šéf Pentagonu Carter. Kritizoval Moskvu, která vyhlásila boj Islámskému státu a zároveň podporuje syrského prezidenta Bašára Asada. Podle Cartera tak hrozí, že se situace vyhrotí. Rusko "přilévá olej do ohně," prohlásil Carter.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele....

Výběr článků

Načítám