Hlavní obsah

Kurdové: Turecká operace proti IS je zástěrkou pro zásah proti nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Londýn

Bezpečnostní zónu v délce 100 kilometrů a šířce 40 kilometrů, kterou plánuje Turecko vytvořit s americkou pomocí v Sýrii, ve středu tvrdě zkritizoval vůdce turecké prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattin Demirtaş. Podle něj jde o pokus Ankary zabránit Kurdům ve vytvoření vlastního státu.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Selahattin Demirtaş hovoří v Surucu.

Článek

Nárazníková zóna má odříznout separatisty z IS od zásobovacích cest z Turecka, odkud tam proudila pomoc. Podle BBC se v ní mají současně cvičit jednotky umírněné syrské opozice.

Demirtaş BBC řekl, že turecká operace proti Islámskému státu (IS) u hranic je pouhou zástěrkou pro akci proti Kurdům v oblasti. Tam působí milice YPG, které nejenže odrazily s leteckou podporou koalice útok IS na pohraniční město Kobani, ale v posledních týdnech v oblasti postupovaly a přiblížily se na 50 kilometrů k hlavnímu městu IS Rakce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kurdský postup

Syrská exilová organizace SOHR monitorující dění v zemi v pondělí oznámila, že  oddílům kurdských milicí se podařilo porazit bojovníky IS a získat kontrolu nad městem Sarrín v provincii Halab. Boje v oblasti trvaly měsíc a vítězství přerušilo jednu ze zásobovacích tras IS. Islamisté právě ze Sarrínu připravovali výpady proti kurdskému městu Kobani.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké F-16 se vracejí na základnu v jihovýchodní provincii Diyarbakir Video: Reuters

Kurdské síly v oblasti u vesnice Zaur Maghár už hlásily, že na ně střílely turecké tanky, Ankara ale popřela, že by útočila na kurdské milice YPG. Turecký premiér Ahmed Davutoglu dokonce v neděli prohlásil, že syrští Kurdové z Demokratické sjednocené strany (PYG, YPG je jejich ozbrojenou složkou) si v oblasti budou moci vytvořit svou enklávu, pokud se nebudou vměšovat do dění v Turecku. [celá zpráva]

Milice PYG sice podporují Američané, ale strana je spojencem Kurdské strany pracujících, která 28 let bojovala a svobodný Kurdistán v Turecku a Ankara i USA ji považují za teroristickou. Den po zahájení náletů na Islámský stát Turecko zaútočilo na základy PKK v sousedním Iráku. Zdůvodnila to atentátem, při kterém zemřeli dva turečtí policisté. Skončil tak dva roky trvající mírový proces, který odmítly obě strany.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps

Demirtaş vyzval Turecko i PKK, aby se vrátily k jednání.

HDP získala v červnových tureckých volbách 13 procent hlasů a 79 křesel v parlamentu, což tureckému prezidentovi Recepu Erdoganovi zabránilo získat absolutní moc.

Demirtaşův bratr Nurettin byl vězněn za členství ve Straně kurdských pracujících a nyní žije v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám