Hlavní obsah

Při náletu dronu zahynul velitel Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Hafíz Saíd, jeden z vůdců Islámského státu (IS), nepřežil páteční útok bezpilotního letounu. V sobotu o tom informoval server BBC, s odvoláním na afghánskou tajnou službu NDS.

Foto: repro nia.gov.in

Hafíz Saíd (vpravo) byl hledán v různých koutech světa

Článek

Saíd údajně zahynul spolu s dalšími třiceti ozbrojenci IS během náletu v okresu Achin v provincii Nangarhar na východě země. Už v úterý při náletu podle NDS zahynul jiný vysoce postavený velitel IS, Šahidulláh Šahíd.

NDS uvedla, že páteční útok provedly spojenecké síly pod americkým vedením ve spolupráci s tajnou službou. Útok se zatím nesetkal s odezvou IS. Afghánská vláda nevydala žádné oficiální potvrzení Saídovy smrti.

Drony zasahovaly potřetí  

Mluvčí NDS uvedl, že tento útok, ve spojení s úterním náletem, bude mít pro Afghánistán významný dopad na bezpečnost. Podle reportéra BBC v Kábulu Davida Loyna se jedná teprve o třetí případ, kdy spojenecké síly souhlasily s použitím bezpilotního letounu proti IS v Afghánistánu. Ukazuje to vážnost, s kterou afghánská vláda a mezinárodní koalice berou hrozbu radikálů.

Už v dubnu se objevily zprávy, že Saíd - známý také jako Hafíz Saíd Khan - zemřel při nastražování bomby. Ty se ale nepotvrdily.

Okres Achin je blízko hranic s Pákistánem. Islámský stát prohlásil afghánsko-pákistánský region za stát Khorasan. V provincii Nangarghar se v posledních týdnech stupňují boje, zejména mezi IS a hnutím Táliban. IS je v provincii nejaktivnější z celého Afghánistánu. Tisíce lidí kvůli bojům opustilo své domovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám