Hlavní obsah

USA zařadily Kubu i Írán mezi země, které porušují lidská práva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ohledu na probíhající přelomová jednání s Kubou a Íránem Spojené státy zařadily tyto země mezi státy porušující lidská práva. Vyplývá to z každoroční zprávy amerického ministerstva zahraničí, zveřejněné ve čtvrtek, která hodnotí dodržování lidských práv a základních svobod ve světě. Zvláštní pozornost tentokrát podle agentury AFP věnuje dokument počínání teroristických skupin.

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

Pouze několik dní před termínem uzavření dohody o íránském jaderném programu ve zprávě Washington zkritizoval Teherán za to, že vedení země potlačuje práva obyvatel. "Irán nadále výrazně omezuje občanské svobody, včetně svobody shromažďování, projevu, vyznání a tisku, a uskutečnil druhý nejvyšší počet poprav na světě, a to po soudních procesech, které mnohdy nerespektovaly vlastní íránské ústavní záruky spravedlivého procesu či mezinárodní právní normy," uvádí zpráva.

Již minulý týden americká vláda podle agentury AP zkritizovala Teherán za jeho podporu terorismu, což učinila i v případě Havany, ačkoli Kubu na jaře USA odstranily ze svého seznamu zemí podporujících terorismus.

Ve čtvrteční zprávě se Kuba dočkala odsudku za přetrvávající používání výhružek a zastrašování vůči opozici. Washington rovněž na základě údajů kubánských opozičních organizací zmínil, že v roce 2014 došlo k nejvyššímu počtu svévolných zadržení opozičních představitelů za posledních pět let. Havana přitom na základě dohody s USA propustila na přelomu roku přes pět desítek politických vězňů.

Pozornost se věnuje i teroristům

Spojené státy dlouhodobě monitorují porušování lidských práv ve světě a pokoušejí se diplomatickou cestou přispět k nápravě situace. Letos se na černou listinu dostaly vedle zmíněných zemí například Čína, Rusko, Saúdská Arábie, Egypt či Etiopie.

Zvláštní pozornost věnuje zpráva počínání radikálních islamistických skupin jako Islámský stát (IS), Al-Káida či Boko Haram, jejichž rostoucí "brutalita se stala jedním z významných trendů" roku 2014. "Viděli jsme skupiny jako IS upalovat lidi za živa, barbarsky řezat hlavy vězňům... Nemají nejen respekt vůči lidským právům, ale ani lidským životům," napsal v úvodním slovu ke zprávě šéf americké diplomacie John Kerry.

Reklama

Výběr článků

Načítám