Hlavní obsah

Při americkém náletu zahynul údajný strůjce útoku na konzulát v Benghází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při americkém leteckém úderu v Iráku zahynul jeden z radikálů, které USA spojují s útokem na konzulát v libyjském Benghází. Oznámilo to v pondělí americké ministerstvo obrany, podle něhož je mrtvým Alí Harzí. Muže téhož jména v souvislosti s útokem, při němž v roce 2012 zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance, soudilo a osvobodilo Tunisko.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Archívní snímek útokem a požárem poškozeného konzulátu USA v Benghází

Článek

Letecký útok se odehrál před týdnem v severoiráckém Mosulu, který je v držení radikálů z Islámského státu (IS). Podle Pentagonu byl Harzí osobou, o niž se americké úřady v souvislosti s útokem v Libyi zajímaly, a při náletu zemřel. Podle agentury AFP vypsalo americké ministerstvo zahraničí odměnu tři milióny dolarů (72 miliónů korun) za informace o jeho osobě.

Harzí byl jediný, kdo byl po atentátu kvůli podezření z jeho přípravy zadržen. Po výsleších a soudním líčení v Tunisku byl však kvůli nedostatku důkazů propuštěn. Nyní byl podle AFP významným představitelem IS v Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám