Hlavní obsah

Sýrie používá otravné plyny, tvrdí HRW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská armáda plnila barelové bomby i jedovatými plyny. Uvedla to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) s odvoláním na svědky březnových útoků v provincii Idlíb, které postihly přes dvě stě civilistů, napsala AP.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Místo dopadu barelové bomby (ilustrační záběr z Halabu)

Článek

Podle HRW použití chlóru při bombardování provincie Idlíb mezi 16. a 31. březnem nasvědčují silné důkazy. Potvrzují to výpovědi svědků i citace zdravotníků, podle nich po bombardování mělo problémy 206 zasažených lidí. Při jednom náletu zemřelo šest osob.

Zpráva HRW uvádí, že lidé v okolí dopadu tří bomb měli jasné symptomy otravy. Mezi střepinami na místech výbuchů byly i úlomky plynových lahví. Svědci uvedli, že cítili silný pach chlóru, přesto ale HRW tvrdí, že nemůže na sto procent potvrdit nasazení chemických zbraní.

Chlór se poprvé použil za první světové války, kde si vyžádal mnoho obětí, protože ještě nebyly běžně k dispozici plynové masky. Na rozdíl od jiných bojových otravných látek není chlór zakázaný, protože se využívá v chemickém průmyslu. Mezinárodní konvence, ke které v době syrské občanské války přistoupil i Damašek a nechal zničit zásoby svých chemických zbraní, zakazuje jeho využití ve válce.

Barelové bomby tvoří sudy naplněné silnou výbušninou a střepinami. Shazují se většinou z vrtulníků a kvůli velké hmotnosti mají zničující účinky na budovy.

Sýrie popírá jak použití barelových bomb, tak plynu. Tvrdí, že chlór naopak používají vzbouřenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám