Hlavní obsah

Popravčí Islámského státu je příbuzný vraha židovských dětí z Toulouse

– Paříž • Aktualizováno

Francie potvrdila totožnost muže z posledního videa Islámského státu v Sýrii, která naznačuje zavraždění zajatého izraelského Araba Muhammada Musaláma. Je jím Sabri Essid, jenž si v minulosti ve Francii odpykával trest za terorismus. Tento třicetiletý muž je nevlastním bratrem Mohammeda Meraha, který před třemi lety v Toulouse zavraždil sedm lidí včetně tří židovských dětí.

IS se na videu chlubí vraždou izraelského Araba, měl ho zabít malý chlapecVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Video zveřejněné ve středu naznačuje, že spoutaného 19letého Musaláma zezadu zastřelil zhruba dvanáctiletý chlapec stojící po Essidově boku. Paříž potvrdila, že i on je francouzským občanem. [celá zpráva]

Podle některý zpráv je hoch Essidovým nevlastním synem.

Essid na videu odkazuje na lednový útok v košer obchodě v Paříži, v němž útočník zabil čtyři Židy. „Židé! Alláh nás obdařil možností zabíjet vaše následovníky ve vaší baště ve Francii,“ uvádí ve snímku, o jehož pravosti panují dohady, protože zřejmě bylo značně upravované.

Každopádně ale francouzské tajné služby Essida dobře znají. Třicetiletý muž pochází z Toulouse a je nevlastním bratrem Mohammeda Meraha, který před třemi lety rozpoutal ve městě teror, když postupně zastřelil tři vojáky, tři židovské děti a rabína, než ho policie vystopovala a po obléhání bytu, v němž se zabarikádoval, zabila.

BEZ KOMENTÁŘE: Mohammed Merah

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah proti Mohamedu MerahoviVideo: Reuters

Essida v prosinci 2006 dopadli v Sýrii v domě spojeného se schůzkami členů organizace Al-Káida. Měl namířeno do Iráku, skončil však ve vězení ve Francii. Po roce ho ale propustili, načež podle britského deníku The Daily Mail se hojně stýkal s Merahem.

Do Sýrie se vrátil loni, stejně jako se tam vydala Merahova 24letá sestra Souad i se svými čtyřmi dětmi, z nichž nejmladšímu bylo devět měsíců. Jejího muže Francouzi zatkli, když se loni v září ze Sýrie vrátil se dvěma nejstaršími dětmi. Souad se zbylými dvěma dětmi údajně přesídlila do Alžírska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám