Hlavní obsah

Rusko nabídlo Íránu modernizované rakety

Moskva

Rusko nabídlo Íránu rakety Antej-2500. Ty jsou modernizovanou verzí střel S-300, které Rusové nabízeli původně. Novou nabídku potvrdil v pondělí agentuře TASS šéf ruské státní strojírenské firmy Rostec. Írán podle Sergeje Čemezova nabídku zvažuje.

Foto: Profimedia.cz

Raketový systém Antej-2500

Článek

„Nabídli jsme Antej-2500 namísto S-300. Promýšlejí to. Žádné rozhodnutí zatím nepadlo,“ prohlásil šéf podniku, pod něhož spadá firma Rosoboronexport, která je výhradním vývozcem i dovozce zbraní v Rusku.

Rusové původní nabídku na dodání systému S-300 v roce 2010 odvolali pod nátlakem Západu, který na Írán kvůli jeho jadernému programu uvalil sankce. Írán později podal žalobu k arbitrážnímu soudu v Ženevě a žádal kompenzaci ve výši čtyř miliard dolarů.

Obě země však zůstaly spojenci a problém definitivně urovnaly letos v lednu, kdy jejich ministři obrany Sergej Šojgu a Hosejn Dehkán v Teheránu podepsali dohodu o vojenské spolupráci. Ministři současně avizovali, že problém S-300 vyřešili. [celá zpráva]

Antej-2500 je modernizovanou verzí systému S-300V. Jeho střely mají podle výrobce dolet 2500 kilometrů a zachytí rakety letící rychlostí 4500 metrů za sekundu.

Související téma

Foto: Profimedia.cz

Rakety S-300 na kolovém vozidle

Západ sankce vůči Íránu odvolal v roce 2013 na základě dohody, kterou se Írán zaručil, že nebude dále obohacovat uran. Dohoda však byla jen prozatímní a jednání o její definitivní podobě stále pokračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám