Hlavní obsah

Pentagon posílá do Iráku zbraně za půl miliardy

Novinky, rei
Washington

Americké ministerstvo obrany plánuje zásilku zbraní pro sunnitské kmeny v irácké provincii Anbár, které se postaví radikálům z hnutí Islámský stát (IS). Obrana plánuje nakoupit útočné pušky AK-47, granátomety a minomety za 24,1 miliónu dolarů (více než půl miliardy korun). O žádosti Pentagonu zaslané do Kongresu Spojených států v sobotu informovala agentura Reuters.

Foto: Ali al-Mashhadani, Reuters

Výcvik sunnitských jednotek u Ramádí

Článek

Sunnitské kmeny mají v boji proti Islámskému státu hrát klíčovou roli. „Pokud bychom je nevyzbrojili, váhaly by tyto kmeny, které jsou proti IS, s tím, zda se postaví aktivně na odpor,“ upozornil Pentagon americké zákonodárce a dodal, že irácké vládní síly „nejsou v Anbáru a dalších oblastech se sunnitskou většinou zvláště vítány“, nejen vzhledem k své etnické příslušnosti, ale také kvůli předchozím rychlým porážkám.

Žádost byla do Kongresu odeslána tento týden. Mimo jiné se v ní uvádí, že americká podpora je prováděna v součinnosti s iráckou vládou a naznačuje, že Bagdád by také zbraně rozděloval.

Jen to jen zlomek plánované pomoci Pentagonu, který po Kongresu žádá 1,6 miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun) na vyzbrojení a vycvičení iráckých a kurdských sil. Pro Kurdy americká obrana vyčlenila 354,8 miliónu dolarů.

Kurdy cvičí i turečtí vojáci

Kurdské bojovníky v severním Iráku ale pomáhá cvičit také turecká armáda. Výcvik zahájila před třemi týdny. V sobotu to uvedla turecká vláda po návštěvě viceprezidenta USA Josepha Bidena v Istanbulu.

Kromě jednotek pešmergů poskytnou Turci stejnou pomoc také nové oblastní divizi irácké Národní gardy.

Islámský stát kontroluje sever a západ Iráku včetně velké části největší provincie Anbár.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Reuters v sobotu informovala, že tam bojovníci Islámského státu povraždili nejméně 25 sunnitů z obce na předměstí hlavního města provincie Ramádí. Údajně mělo jít o mstu za to, že projevovali odpor. Těla našli iráčtí vojáci během protiofenzivy u Ramádí. Velení předpokládá, že obětí bylo ještě více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám