Hlavní obsah

Britští muslimové chtějí z boje domů, Londýn jim hrozí vězením, Islámský stát smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část Britů bojujících v Sýrii se chce vrátit do vlasti, ocitli se ale mezi dvěma mlýnskými kameny. V Británii jim hrozí stíhání za zradu a budou pod drobnohledem tajných služeb, v Sýrii jim ale vyhrožuje Islámský stát smrtí za porušení přísahy chalífátu, upozornily listy The Guardian a Observer.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Dým stoupá z bombardovaného Kobani, kde padli na straně IS i britští radikálové.

Článek

„Britům, kteří čekají na to, aby mohli odjet, vyhrožovali přímo nebo nepřímo smrtí,“ uvedl zdroj Observeru. Touha vrátit se zesílila poté, co padl u Kobani čtvrtý z šestice portsmouthským muslimů, kteří odešli bojovat do Sýrie.

Šestačtyřicetiletý Moazzam Begg, který byl vězněn na Guantánamu, potvrdil, že se chce z Iráku a Sýrie vrátit do vlasti několik desítek Britů: „Je tu velká skupina lidí, kteří se chtějí vrátit. V lednu jich bylo třicet, o tomto počtu jsem byl informován. Od té doby ale počet rozhodně vzrostl.“

Begg zmínil i důvod hrozeb: „Když byl ustaven Islámský stát a chalífa, tak pokud jste mu přísahali věrnost a nyní mu odepřete v něčem poslušnost, odepíráte ji chalífovi. A to může být předmětem disciplinárních opatření, mezi nimiž jsou výhružky smrtí nebo rovnou smrt.“

Šli bojovat proti Asadovi, skončili u IS

Uvedl, že mnozí nezamířili původně k Islámskému státu, ale chtěli podpořit vzbouřence proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Nakonec ale skončili u Islámského státu, mnozí jen proto, že v něm bylo více anglicky mluvících lidí.

Uvedl, že v době, kdy byl kvůli loňské cestě do Sýrie sedm měsíců ve vazbě v Belmarshské věznici, potkal tam mnohé, kteří se stavěli proti Islámskému státu: „Někteří z kluků, které jsem potkal v Belmarshi, odjeli do Sýrie pomáhat v humanitárně obranné roli, zůstali tam pár týdnů, nechtěli se zapojit do žádných vzájemných bojů mezi vzbouřeneckými skupinami, a přesto je britská vláda uvěznila. Ale když se vrátíš zpátky kvůli rozbrojům, znamená to přeci, že nejsi ideologicky spojen se skupinami, jako je Islámský stát.“

Begg, který pochází z Birminghamu, dodal, že by Británie měla poskytnout amnestii těm, kdo se vrátí ze Sýrie a Iráku, a nabídnout jim resocializační programy, jaké mají v Dánsku.

Odhaduje se, že do Sýrie odjelo bojovat na pět set Britů. Podle Královské koleje londýnského Mezinárodního centra pro studia radikalizace jich 24 padlo. K osudu šestičlenné skupiny z Portsmouthu Shiraz Maher z této organizace uvedl: „Z šesti lidí, kteří odjeli z Portsmouthu bojovat v džihádu v Sýrii, jsou čtyři mrtví a jeden je ve vězení.“ Dva podle něj padli u Kobani.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kurdští uprchlíci sledují dým stoupající z obklíčeného Kobani

USA nechtějí cvičit rebely proti Asadovi

Spojené státy plánují vycvičit umírněnou opozici k boji proti radikálům z Islámského státu, ale ne pro boj s vládou prezidenta Bašára Asada. Plyne to z vyjádření generála ve výslužbě Johna Allena, který zastupuje USA v koalici, jež bojuje proti IS v Sýrii, a který poskytl rozhovor panarabskému listu Aš-Šark al-Avsat.

Na dotaz, zda nově vycvičené jednotky Svobodné syrské armády (FSA) budou nasazeny do boje proti Asadově armádě, Allen odpověděl: „Ne. Naším cílem není vytvořit bojovou sílu, která osvobodí Damašek. Chceme, aby FSA a jednotky, jež vytvoříme, vycvičíme a vybavíme, byly důvěryhodnou silou, kterou bude muset Asadova vláda nakonec uznat a počítat s ní.” Přiznal ale, že v USA nepočítají s tím, že by Asad zůstal u moci.

FSA sestává z množství skupin a jednotek, kterým ale chybí centrální velení. V boji proti vládním silám ji co do bojového vybavení značně převyšují islámské skupiny včetně IS. Pro sekulární opozici je ale stále hlavním nepřítelem Asad. FSA si stěžuje, že USA se nepřiměřeně zaměřují na IS, a naopak vůbec nepomáhají těm, kdo stále bojují proti Damašku.

Generál se zúčastnil pondělního kuvajtského setkání se členy koalice a žádal je, aby pomohli bojovat také proti propagandě IS. Schůzky se dále zúčastnili zástupci zemí Perského zálivu i Francie, Británie, Egypta a Jordánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám