Hlavní obsah

Další nálety na Islámský stát, Američané nasadili své nejmodernější zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci na pátek podnikli nové vzdušné údery na Sýrii USA a jejich spojenci. Podle pátečního sdělení aktivistů z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zasáhlo bombardování základny a pozice bojovníků Islámského státu v okolí města Majadín v provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem. Americké velení zatím útoky nepotvrdilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie a USA zveřejnily záběry z bombardování pozic IS v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Terčem úderů bylo velitelství radikálů ve městě Majadín a rovněž nejméně dvě modulární rafinerie nacházející se ve stejné provincii. Modulární rafinerie se skládají z bloků, které je možné snadno přemisťovat a rychle zprovoznit. V syrských podmínkách mohou extremistům tyto rafinerie vydělávat až dva milióny dolarů denně v příjmech z ropy.

Foto: US Navy, Reuters

Účinky náletu na vojenská vozidla a vybavení Islámského státu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: US Air Force, Reuters

Dvojice amerických letounů F-15E Strike Eagle se vrací z útoků v Sýrii.

Rafinerie jsou terči útoků už od středy, kdy je bombardovala letadla USA, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Ve čtvrtek zasáhli spojenci dvanáct těchto rafinerií s produkcí 300 až 500 barelů, přičemž padlo 14 bojovníků IS. Zahynulo i pět civilistů, což americké velení prověřuje.

Foto: Shawn Nickel, Reuters

Trojice strojů F/A-18E Super Hornet se po doplnění paliva odpoutává od tankovacího letadla KC-135 Stratotanker nad severním Irákem

Letecké údery na pozice islamistů v Sýrii pokračují v pátek čtvrtým dnem. Američané nasadili podle listu Economist do útoků nejmodernější zbraně. Poprvé se dočkaly nasazení ve válce letouny F-22 Raptor s vlastnostmi stealth, tedy schopností skrýt se před radary. Zřejmě v obavách, že by Sýrie mohla proti letounům použít svoji protivzdušnou obranu, neboť požadovala, aby s ní byly vzdušné útoky na Islámský stát projednány. Radary však byly vypnuté.

Foto: Reuters

Letoun pro radiolektronický boj EA-EB Prowelr přistává na letadlové lodi USS George H.W. Bush poté, co podporoval další stroje při útocích proti Islámskému státu

Hlavní tíhu útoků však nesou střely s plochou dráhou letu Tomahawk, odpalované z raketového křižníku USS Philippine Sea, a pilotovaná letadla. Námořnictvo použilo stroje F/A-18E/F Super Hornet, jimž poskytují zajištění před radary EA-6B Prowlery, letectvo nasadilo stroje F-15E Strike Eagle.

Odpalování raket Tomahawk z lodi USS Arleigh Burke

Saúdové a Emiráty nasadili deset letadel, Rijád stroje F-15 a F-16.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Útočný F/A-18 Super Hornet na palubě lodi USS George H. W. Bush

Koalice se rozrůstá

Francouzi zatím útočili jen v Iráku, útoky v Sýrii teprve zvažují. V pátek zapojení do akce projednává i Velká Británie. Premiér David Cameron uvedl před poslanci, že Británie má povinnost bojovat s brutální teroristickou organizací Islámský stát. Podle něj představuje jasnou hrozbu. Dánsko schválilo v pátek vyslání sedmi strojů F-16, Belgie potvrdila poskynutí šesti letounů F-16.

Rusko uvedlo, že je připraveno poskytnout Iráku pomoc. Také ono se obává návratu bojovníků svaté války do své země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám