Hlavní obsah

Tomahawky a bombardéry. USA a spojenci udeřili v Sýrii proti Islámskému státu

Aktualizováno

Armáda Spojených států zahájila v noci na úterý vzdušné údery proti cílům radikálního uskupení Islámský stát (IS) v Sýrii. Na mohutné a koordinované první vlně útoku se podle CNN různou mírou podílely i Saúdská Arábie, Jordánsko, Spojené arabské emiráty a Bahrajn. Z moře Američané vypálili střely s plochou dráhou letu Tomahawk, následně zaútočily bojové letouny, bombardéry i drony.

Odpalování raket Tomahawk z lodi USS Arleigh Burke

 
Článek

"Mohu potvrdit, že armáda Spojených států a síly partnerských zemí provádějí vojenskou akci proti teroristům IS v Sýrii s využitím kombinace stíhacích letounů, bombardérů a řízených střel Tomahawk," uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Americké velení později upřesnilo, že z letadlových lodí USS Arleigh Burke a USS Philippine Sea v Rudém moři a v Arabském zálivu bylo vypáleno 47 střel Tomahawk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Útoky byly provedeny především v severní provincii Rakka a sousední Dajr az-Zaur. Rakka je hlavní baštou Islámského státu v Sýrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky nočního ostřelování v IdlíbuVideo: Reuters

Většina úderů podle Pentagonu zasáhla pevné cíle včetně komunikační věže v Rakce, do níž narazil americký dron, uvedli svědci.

Podle syrské exilové organizace se sídlem v Londýně SOHR byly jen při útocích na město Rakka zabity nebo zraněny desítky lidí.

Je to jako dát do nosu tyranovi, o kterém si povídáte na hřišti.
bývalý důstojník americké armády

Američtí vojenští představitelé uvedli, že útoky mají podlomit schopnost IS řídit operace a také narušit zásobování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Údajné záběry nočního náletu americké armády na pozice IS v SýriiVideo: Reuters

Americký ministr obrany Chuck Hagel informoval minulý týden sněmovní výbor pro obranu o tom, že s velitelem spojených štábů generálem Martinem Dempseym podepsali plány útoku proti Islámskému státu v Sýrii.

„Plán centrálního velitelství zahrnuje cílené akce proti útočištím a infrastruktuře IS v Sýrii včetně jejich velitelských, kontrolních a logistických zařízení,“ prohlásil Hagel a dodal: „Naše akce nebude omezena hranicí, která existuje jen podle jména.“

Američané současně zaútočili na představitele skupiny Khorasan, která je spřízněná se syrskou radikální frontou an-Nusra. Těchto útoků západně od města Halab podnikli osm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bojový letoun F/A-18 startuje k pozicím Islámského státu v IrákuVideo: Reuters

Zmínění arabští spojenci se podle CNN podíleli na útocích proti dvěma desítkám základen IS. Zapojení do úderů potvrdilo v úterý ráno Jordánsko.

Operace se účastní i Katar, ale jeho role není jasná. O Kataru se v minulosti psalo, že sunnitské radikály tajně podporuje, v poslední době ale proti nim vystupoval. Katar se podílel i na útocích NATO proti silám Muammara Kaddáfího v Libyi.

V Iráku útočí USA i Francie

USA a Francie již dříve zahájily cílené nálety na pozice IS v Iráku. Od srpna provedly už 190 náletů. Tento stát si zásah armády Spojených států vyžádal, Sýrie nikoli. Američané vyloučili, že by na útoku proti radikálním islamistům spolupracovali s prezidentem Bašárem Asadem, který však podle médií spolupráci nabízel. Sýrie byla několik hodin před útokem informována.

„Je to jako dát do nosu tyranovi, o kterém si povídáte na hřišti. IS je takovým tyranem, a tak jsme mu dali do nosu,“ komentoval útoky bývalý důstojník elitní americké jednotky Delta Force James Reese.

Obama před útoky varoval

Americký prezident Barack Obama v projevu přede dvěma týdny varoval, že USA chtějí Islámský stát vymazat z povrchu zemského a budou útočit jak v Iráku, tak v Sýrii.

Proti tomu se Damašek ohradil a případný útok v Sýrii bez souhlasu země či OSN označil za akt agrese. Podobně se k tomu postavilo i Rusko, které je Asadovým spojencem. [celá zpráva]

Američané a spojenci přišli s překvapivým útokem jen den poté, co Islámský stát vyzval k zabíjení nevěřících občanů západních zemí. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s úderem proti Islámskému státu v Sýrii?
ano
91,2 %
ne
8,8 %
Celkem hlasovalo 10387 čtenářů.

Související témata

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu v Iráku a v Levantě na přehlídce

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Us Navy, Reuters

Odpálení střely s plochou dráhou letu tomahawk z torpédoborce USS Barry

Reklama

Související témata:

Související články

Džihádisté sestřelili Asadův bojový letoun

Bojovníci Islámského státu v Sýrii poprvé od červnového vyhlášení svého chalífátu sestřelili bojový letoun syrských sil. Stalo se to v úterý v severovýchodní...

Sýrie přiznala další chemická zařízení

Sýrie přiznala Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), že se na jejím území nachází další, dosud utajované chemické továrny a laboratoře. Agentuře...

Výběr článků

Načítám