Hlavní obsah

I papeži Františkovi došla trpělivost: Zastavte islamisty v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Vatikán
Aktualizováno

Papež František, známý spíše svými zdrženlivými a mírnými postoji v konfliktních otázkách, označil za legitimní případný zásah proti ozbrojencům z Islámského státu, který dobývá rozsáhlá území v Iráku a Sýrii a podle svědectví na nich páchá zvěrstva. Hlava katolické církve to v pondělí řekla během letu do Říma po návštěvě Jižní Koreje.

Foto: ČTK/AP

Papež František po návštěvě Jižní Koreje.

Článek

Případná akce mezinárodního společenství, která by v Iráku zastavila radikály z Islámského státu, by byla oprávněná, neměla by ale být dílem jedné země, nýbrž společným úsilím mezinárodního společenství, prohlásil papež.

„V takových případech nespravedlivé agrese mohu jen říci, že je legitimní útočníka zastavit,” řekl František novinářům v komentáři k americkým náletům na pozice islamistů v Iráku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neříkám válčete. Říkám zastavte

Dodal ale, že toto jeho prohlášení neznamená souhlas s bombardováním či válkou.

„Zdůrazňuji slovo 'zastavit'. Neříkám 'bombardujte' nebo 'válčete', ale 'zastavte'. To, jak má být (útočník) zastaven, se musí vyhodnotit. Zastavení nespravedlivého útočníka je oprávněné,” řekl papež.

Doplnil, že jedna jediná země nemůže rozhodnout, jak agresora zastavit, tohoto úkolu by se podle něj mohla ujmout OSN.

Do Iráku raději nejel

František také řekl, že uvažoval o návštěvě Iráku, ale kvůli nynější krizi se tak nestalo. „V tuto chvíli by to nebyla ta nejlepší věc, ale chtěl bych tak učinit,” prohlásil.

Organizace Islámský stát dobyla na západě Iráku rozsáhlá území, ovládá také část Sýrie. Před islamisty jsou na útěku údajně statisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám