Hlavní obsah

Otřesný milník: V šestimiliónovém Libanonu už je milión syrských uprchlíků

Počet Syřanů, kteří uprchli před válkou do sousedního Libanonu, překročil milión. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky to ve čtvrtek označil za „otřesný milník“. Na území Libanonu s necelými šesti milióny obyvatel je nyní nejvyšší koncentrace uprchlíků v poměru k počtu obyvatel na světě.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Tábor syrských uprchlíků u turecké hranice

Článek

„Na Libanon, malou zemi sužovanou vnitřními problémy, to má závratný dopad. Libanonský lid prokázal pozoruhodnou velkorysost, ale sotva to zvládá,“ uvedl šéf úřadu António Guterres.

Příliv uprchlíků zrychluje. „Každý den zaregistruje UNHCR v Libanonu 2 500 nových uprchlíků. To je víc než jeden člověk za minutu,“ poznamenal úřad.

Libanonské ministerstvo zahraničí už minulý měsíc varovalo, že krize ohrožuje samotnou existenci Libanonské republiky. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Z domovů od počátku konfliktu před třemi lety uprchlo na 9,5 miliónu lidí, tedy téměř polovina obyvatel Sýrie. Z nich 2,5 miliónu odešlo do zahraničí, většinou do Libanonu, Turecka, Jordánska, Egypta, ale i do evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelské letectvo útočilo v Libanonu

Letouny izraelského letectva v pondělí podnikly dva nálety ve východním Libanonu nedaleko syrské hranice. Podle libanonských médií byl útok proveden v údolí...

Výběr článků

Načítám