Hlavní obsah

Spojenci Al-Káidy udeřili v Bejrútu na Hizballáh, šest mrtvých

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Šest lidí ve středu zemřelo v libanonském hlavním městě Bejrútu při dvou pumových útocích. Sebevražední atentátníci z radikální sunnitské organizace napojené na Al-Káidu zaútočili v blízkosti íránského kulturního centra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Bejrútu zemřelo šest lidíVideo: Reuters

 
Článek

Útok se udál během ranní dopravní špičky v městské části Bir Hasan na jihu města, kde se nachází i íránská ambasáda či redakce íránské tiskové agentury Irna. Útočníci v autě a na motorce se vyhodili do povětří téměř ve stejný čas. Exploze poškodily budovy a auta v okolí.

Foto: ČTK/AP

Útoky mířily proti Íránu a jeho spojenci Hizballáhu.

Policejní zdroje ale řekly agentuře AP, že jednoho z útočníků bezpečnostní síly odhalily krátce před explozí, a tak po něm začaly střílet. Útočníci proto údajně odpálili své nálože předčasně a nestačili napáchat tak velké škody, jaké zamýšleli.

K útoku se přihlásily Brigády Abdalláha Azzáma napojené na Al-Káidu. Oznámily, že „dvojí mučednická akce“ byla pomstou Íránu a jeho spojencům z řad libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Jeho bojovníky současně vyzval, aby se stáhli z bojiště v sousední Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Následky pumového útoku v Bejrútu

Čtvrť Bir Hasan se stala terčem podobného útoku už loni v listopadu. O život tehdy přišel íránský kulturní atašé a 24 dalších lidí. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh.

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Související články

Atentát v Bejrútu má čtyři oběti

Při úterním pumovém atentátu v libanonské metropoli Bejrútu zahynuli čtyři lidé. S odvoláním na policii o tom informovala agentura Reuters, podle které bylo...

Výběr článků

Načítám