Hlavní obsah

V Sýrii už bojuje každý s každým, USA ukončily pomoc opozici

Ankara

Spojené státy ukončily veškerou pomoc opozici v Sýrii. Učinily tak poté, co radikální islamistické skupiny z Islámské fronty obsadily základny prozápadní Svobodné syrské armády. O ukončení pomoci informoval mluvčí amerického velvyslanectví v Ankaře s tím, že se ukončení podpory nedotkne humanitární pomoci, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Syrská domobrana u dobytého tanku na podvalníku

Článek

Nedávno ustavená Islámská fronta obsadila minulý týden základny a sklady Svobodné syrské armády u Báb Havy poblíž hranic s Tureckem.

Islámskou frontu ustavilo loni sedm vzbouřeneckých muslimských skupin. Tvrdí, že dohromady mají 45 000 bojovníků. V Islámské frontě nejsou skupiny napojené přímo na Al-Káidu, jako je Islámský stát v Iráku a Levantě nebo fronta An-Nusra, ale je tam jiná radikální skupina Ahrár aš-Šám.

Islámská fronta minulý týden oznámila, že opouští Nejvyšší vojenskou radu Svobodné syrské armády.

Islamisté ukořistili americkou pomoc

V obsazených skladech byla pomoc USA pro Nejvyšší vojenskou radu Svobodné syrské armády, především léky a zdravotnické pomůcky, potravinové dávky pro vojáky, dopravní a spojovací prostředky.

Zástupci USA nyní zjišťují, co se s nimi stalo. Americká vláda se zavázala, že poskytne syrské opozici pomoc ve výši 250 miliónů dolarů, ve které ale nesmí být zbraně.

Rusko apeluje

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov podle ČTK v Teheránu vyzval státy, které mají vliv na Sýrii, aby se zasadily o úspěch plánované mírové konference o syrském válečném konfliktu. Má se konat 22. ledna v Ženevě, avšak syrská opozice má výhrady k programu i účastníkům. Lavrov považuje za klíčový stát pro řešení krize Írán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám