Hlavní obsah

Francie: Útočil Asad, dokazují to satelitní snímky

Paříž
Aktualizováno

Francie má důkazy, že chemický útok u Damašku před dvěma týdny vedly síly syrského prezidenta Bašára Asada. Uvádí to zpráva francouzských zpravodajských služeb, s níž v pondělí premiér Jean-Marc Ayrault seznámil zákonodárce. Důkazem, že útočila Asadova armáda, mají být i satelitní snímky, řekl agentuře Reuters zdroj z francouzské vlády.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Na rozdíl od předchozích útoků, při nichž bylo použito menší množství chemických látek k terorizování lidí, byl tento útok taktickým a jeho cílem bylo znovu dobýt ztracené území,“ citovala Reuters svůj zdroj.

Útok na východním předměstí syrské metropole byl podle Francouzů „masivní a koordinovaný“. Na to, že ho vedli Asadovi vojáci, ukazuje pět důkazů, uvádí se v devítistránkovém dokumentu tajných služeb. Jsou mezi nimi satelitní snímky z místa z 21. srpna.

Kolik lidí bylo zabito?
Podle odhadů francouzských tajných služeb, opírajících se hlavně o videozáznamy ze zasažených míst, si útok vyžádal nejméně 281 mrtvých.
To je podstatně méně, než minulý týden tvrdily USA. Podle Američanů je obětí kolem 1430.
Podle americké zprávy bylo také po útoku v damašských nemocnicích přijato přes 3000 lidí s dýchacími problémy, křečemi, kašlem, zrychlenou činností srdce a s pěnou vycházející z úst.
Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic potvrdila 355 mrtvých s příznaky otravy a udušení.
Zdroj: ČTK

Zdroj Reuters řekl, že armáda od té doby postižená místa ostřelovala, aby zničila důkazy.

Jakmile ten sud s prachem vybuchne, nikdo nebude mít nad situací kontrolu
prezident Bašár Asad

Syrský prezident se ale dál obviněním brání. V nejnovějším rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro řekl, že jsou nelogická. Současně varoval před hrozícím vojenským úderem Západu v Sýrii. „Jakmile ten sud s prachem vybuchne, nikdo nebude mít nad situací kontrolu. Rozšíří se chaos a extremismus,“ uvedl Asad.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Válka v Sýrii trvá dva a půl roku. Vyžádala si přes 100 000 mrtvých. Kvůli bojům muselo opustit domovy sedm miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám