Hlavní obsah

USA uvažují o materiální podpoře syrským povstalcům

Washington
Aktualizováno

Spojené státy zvažují, že by syrským povstalcům poskytly materiální podporu. Mohlo by jít například o obrněná vozidla, neprůstřelné vesty a možná i vojenský výcvik. S odvoláním na americké a evropské činitele o tom informoval deník The Washington Post.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry

Článek

Zbraně podle něj zatím vláda prezidenta Baracka Obamy rebelům dodávat nechce. I tak by ale šlo o velkou změnu oproti dosavadnímu americkému přístupu k opozici bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Plány, podle nichž by Washington povstalcům mohl také přímo posílat humanitární pomoc, ještě nejsou konečné. O některých z nich však prý již jedná americký ministr zahraničí John Kerry na schůzkách se spojenci z Evropy a Blízkého východu.

Spojené státy zatím povstalcům poskytovaly jen prostřednictvím mezinárodních organizací humanitární pomoc, která dosáhla výše 385 miliónů dolarů.

Šéf americké diplomacie ale během své současné návštěvy evropských zemí několikrát naznačil změnu v politice USA. V úterý například skupině německých studentů řekl, že Washington chce "mírové řešení" konfliktu. Pokud však bude syrská vláda dále zabíjet své občany, "pak je potřeba dát alespoň nějakou podporu" těm, kteří bojují za svá práva.

Konflikt v Sýrii trvá dva roky, vyžádal nsi a 70 000 životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám