Hlavní obsah

Turci přemístili k syrské hranici protiletadlové dělostřelectvo

Novinky, rei
Ankara/Damašek

Turecká armáda posílila u hranice se Sýrií svoji protivzdušnou obranu. Agentura Dogan ve středu informovala, že Turci u hranice rozmístili protiletadlové dělostřelectvo s odpalovacími rampami. Turecký premiér počátkem týdne varoval, že narušení vzdušného prostoru Turecka syrskou stranou bude vyhodnoceno jako hrozba, která bude hned likvidována.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko rozmístilo u hranic se Sýrií odpalovací zařízení a dělaVideo: Reuters

 
Článek

K syrské hranici ve středu dorazil konvoj tří desítek vojenských vozidel ze základny v pobřežním městě İskenderun. Jeho cílem bylo pohraniční město Yayladağı. Armáda vydala ve čtvrtek prohlášení, že se jedná o "preventivní opatření".

Posílení obrany je výrazem zvýšeného napětí mezi oběma zeměmi po sestřelení turecké stíhačky z minulého pátku. Turecká strana tvrdí, že letoun do vzdušného prostoru Sýrie zabloudil a jeho sestřelení je neadekvátním, nepřátelským aktem. Premiér Recep Tayyip Erdogan následně Damašek varoval, že jakékoliv narušení hranice syrskou stranou bude okamžitě považováno za ohrožení.

Turecká vláda prosazuje rezignaci syrského prezidenta Bašára Asada, který vede od loňského března tvrdé boje s opozicí. Jeho brutální zákrok proti ní vedl k občanské válce, v níž rebely podporují prostřednictvím regionálních sousedů Spojené státy. Asada naproti tomu chrání Rusko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští povstalci zapálili vládní tank i s posádkou uvnitřVideo: Reuters

Konflikt si vyžádal nejméně 10 000 mrtvých a nabývá na síle. Armáda do bojů nasadila i letectvo. Potýká se ovšem také s dezercemi a narůstající tvrdostí rebelů. Ve středu vzbouřenci přepadli provládní televizi a zabili sedm lidí. Agentura Reuters zase zveřejnila video ze zničení armádního tanku i s posádkou v Idlíbu. OSN tento týden upozornil, že na obou stranách roste počet mučení a popravování.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Turecka utekl další syrský generál

Do Turecka v noci na pondělí prchlo několik vysokých syrských důstojníků. Je mezi nimi generál, dále dva plukovníci a dva majoři. Hranice překročilo...

Výběr článků

Načítám