Hlavní obsah

NATO chystá útok na Sýrii, tvrdí Moskva

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Šéf ruské tajné služby FSB Nikojal Patrušev přišel s tvrzením, že NATO chystá přímou vojenskou intervenci v Sýrii. Podle něj chce aliance prosadit zavedení bezletových zón a pak vyslat do Sýrie turecké jednotky. Uvedl to v ruském listu Kommersant. NATO tento závěr odmítlo, napsal list Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Syrský tank v Homsu

Článek

„Dostáváme informace, že někteří členové NATO a některé státy z oblasti Perského zálivu jednají podle libyjského scénáře se záměrem přejít od nepřímé intervence v syrské aféře k přímé vojenské intervenci,“ řekl Patrušev v rozhovoru pro list Kommersant.

„Tentokrát neposkytnou hlavní útočné síly Francie, Velká Británie nebo Itálie, ale pravděpodobně sousední Turecko, které mělo až donedávna dobré vztahy se Sýrií a soupeří s Íránem," řekl ještě. V Turecku má své základny opoziční Syrská osvobozenská armáda, kterou údajně tvoří zběhové, ale není jasné, jak je velká.  [celá zpráva]

Podle Patruševa je tlak na Sýrii kvůli brutálnímu potlačování protestů a vzpour dán geopolitickými důvody: „Cílem je potrestat Damašek ne kvůli potlačování opozice, ale pro svou neochotu ukončit své přátelské vztahy s Íránem.“

Pád alavíty Bašára Asada by zřejmě vedl k nastolení sunnitské vlády v Sýrii, čehož se bojí nejen Írán, ale také Irák, kde jsou majoritní šíité. Posílil by se tak sunnitsko-arabský vliv v oblasti, což by vedlo k oslabení Teheránu.

NATO obvinění Moskvy odmítá

Mluvčí NATO Cameron Romero tyto zprávy ale popřel a připomenul slova generálního tajemníka aliance Anderse Foghta Rasmussena, že pakt nemá zájem intervenovat v Sýrii.

Moskva je jedním z posledních spojenců Damašku a tvrdě brání zavedení sankcí na režim Bašára Asada. Daily Telegraph připomíná, že se cítí stále podvedena Západem v Libyi, kde umožnila ustavení bezletových zón. Podle ní ale Západ rezoluce Rady bezpečnosti OSN zneužil k podpoře povstalců a ke svržení Muammara Kaddáfího.

Vyjádření z Moskvy přišlo ve chvíli, kdy přibývá pozorovatelů z mise Ligy arabských států, kteří Sýrii opouštějí. [celá zpráva]

Ve stejnou dobu byla na Kypru zadržena ruská loď vezoucí tuny zbraní údajně pro Asada. [celá zpráva]

Anketa

Mělo by NATO vojensky zasáhnout v Sýrii?
Ano
25,4 %
Ne
74,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10290 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám