Hlavní obsah

Turisté z USA dostali za údajnou špionáž v Íránu osm let

– Teherán

Íránský soud poslal na osm let do vězení americké občany, které Íránci zadrželi před dvěma lety na hranici s Irákem pro údajnou špionáž. Informovala o tom v sobotu s odvoláním na íránskou televizi agentura AFP.

Foto: Reuters

Američtí turisté před zahájením procesu v Teheránu.

Článek

Ze tří původně zadržených Američanů byli u soudu jenom dva muži, kteří nyní mají dvacet dní na odvolání; ženu Írán propustil loni. V Íránu jsou stále Shane Bauer a Josh Fattal. Oběma je 29 let. Jejich společnice Sarah Shourdová byla loni ze zdravotních důvodů propuštěna na kauci a byla souzena v nepřítomnosti.

V rozsudku se uvádí, že Američané byli potrestáni třemi lety vězení za ilegální vstup do Íránu a pěti lety za špionáž ve prospěch americké agentury. Televizní zpráva ani agentura AFP nehovoří o tom, kdy byl rozsudek vynesen.

Soud proces ukončil 31. července a podle íránského zákona měl poté rozsudek padnout do týdne, což se ale v Íránu ne vždy dodržuje. Právník Američanů v sobotu sdělil, že o verdiktu nebyl informován.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Soud nevzal v úvahu ani přání íránského ministra zahraničí Alí Akbara Sálehího, který se počátkem srpna vyslovil pro propuštění obou mužů.

Při posledním soudním stání vyjádřil naději, že oba muži budou propuštěni, a totéž naznačil 6. srpna íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí. Obhajoba a také USA marně tvrdily, že trojice netušila, že je na íránském území, protože byla v místech, kde je hranice špatně značena. Odsouzení trvají na tom, že byli nevinní turisté na výletě po iráckých horách. Íránci je zatkli 31. července 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám