Hlavní obsah

Sýrie nasadila proti vzbouřencům tanky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Sýrie se rozhodla tvrdě potlačit odpůrce režimu Bašára Asada. Nasadila proti nim tanky, které vyslala do jejich bašty, města Dára. Zásah ozbrojených sil ve městě si vyžádal nejméně 25 mrtvých. Do demonstrantů se střílí i v Damašku. Měsíc protestů si vyžádal na 350 obětí, skoro polovina jich zemřela o Velikonocích. Uzavřeny jsou syrsko-jordánské hranice, uvedly BBC a ČTK.

Foto: Reuters

Tank na jihu Sýrie (obrázek z videa)

Článek

V Dará je nasazeno osm tanků a dva obrněné transportéry. V ulicích jsou 3000 policistů a vojáků. Na střechách jsou ostřelovači. Obklíčena je mešita Umarí, která byla centrem protestů. Bezpečnostní sily odnášejí z ulic starého města mrtvá těla.

„Muži střílejí všemi směry, postupují za obrněnci, kteří je chrání,“ uvedl pro AFP představitel opozice Abdulláh Harríri. „Dodávky elektřiny jsou přerušeny a spojit se přes telefon je takřka nemožné,“ popsal situaci v oblasti.

Foto: Reuters

Syřané sledují tank postupující na jihu země (obrázek z videa)

Další svědek jeho slova potvrdil a dodal, že viděl v jednom ze zasažených aut pět mrtvých. Později sdělil, že při intenzivní palbě padlo nejméně 25 osob. Palba z těžkých zbraní trvala od rána a pokračovala do odpoledne. Z minaretů znějí prosby o pomoc.

"Vojáci obsadili domy, je vyhlášen zákaz vycházení a střelci pálí po každém, kdo vyjde ven. Střílejí i do sudů s vodou na střechách domů, aby lidi připravili o zásoby vody," doplnil ještě.

Foto: Reuters

Zraněná Syřanka z Damašku (obrázek z videa)

Nasazení tanků se ale z dalších zdrojů potvrdit nepodařilo, uvádí BBC, i když se objevilo video. Oblast je uzavřena. Televize Al-Džazíra však hovoří o ofenzivě Asadových sil.

Uzavřená hranice

Ještě před akcí v Dará byla uzavřena nedaleká hranice s Jordánskem. Oznámil to jordánský ministr informací Táhir Adván. Šéf syrské celní správy ale informaci popřel. Podle něj zůstaly všechny hraniční přechody otevřené.

Foto: Reuters

Syrský tankista pálí. (obrázek z videa)

 Zásah v Damašku

Palba se také ozývá z Damašku. Rozsáhlé akce s cílem potlačit demonstrace se konají na předměstí Duma a v Muadamíji poblíž syrské metropole. V Dumě milice lidi zatýkají a střílejí po nich. "V noci na dnešek oddělili jednotlivé části města, postavili kontrolní stanoviště a drží čtvrti navzájem oddělené," tvrdil jeden z obyvatel předměstí.

Foto: Reuters

Syrští vojáci se kryjí za postupujícím tankem

Podle ochránců lidských práv zahynulo v Sýrii za měsíc nepokojů na 350 lidí. Skoro polovina zemřela o víkendu. [celá zpráva] Nejbrutálnější byl pátek. [celá zpráva]

V pondělí zveřejnili informaci, podle níž při nedělních nepokojích v pobřežním městě Džabala zahynulo 13 lidí. Střelba tam pokračuje také v pondělí I tam do lidí pálí ze střech, i když se nikde nekoná demonstrace. Obyvatelé tvrdí, že v ulicích jsou muži v maskovacích uniformách se zakrytými tvářemi. "Město je obklíčeno policisty. V domech a mešitách jsou mrtví, ale nedokážeme se k nim dostat," řekl agentuře AP telefonicky svědek.

 Likvidační zákrok

Aktivisté tvrdí, že Asadovy oddíly zřejmě připravují větší akci ve městě Navá, protože tam směřují buldozery a vojenská vozidla. Při nedělní demonstraci tam lidé volali po svržení Asada. V části města byl přerušen elektrický proud a obyvatelé v některých ulicích stavějí barikády a připravují se na obranu.

Foto: Reuters

Syrský tank na postupu (obrázek z videa)

Obránkyně lidských práv Suhajr Atásíová, která byla na několik dní zatčena po březnových nepokojích, řekla, že vláda rozpoutala válku proti demokratickému hnutí. "Jde o divokou válku, jejímž cílem je rozdrtit syrské demokraty. Úmysly Bašára Asada jsou jasné od chvíle, když 30. března veřejně prohlásil, že je na válku připraven," sdělila.

Foto: Reuters

Syrský tank operující v Dará (obrázek z videa)

Asad se pokusil demonstrace zklidnit politickými ústupky. Zrušil minulý týden například výjimečný stav a bezpečnostní soud, do jehož kompetence spadaly případy politických vězňů. [celá zpráva]

Dekretem sice zaručil právo na pokojné demonstrace, ovšem kritici poukázali okamžitě na to, že zákaz shromažďování zrušen nebyl, jelikož dekret zachovává povinnost žádat o povolení demonstrací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám