Hlavní obsah

Izraelský ministr obrany Barak založí novou stranu

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelský ministr obrany Ehud Barak v pondělí oznámil, že opouští Stranu práce a založí vlastní partaj. Zatím není jasné, jaký dopad to bude mít na těžce sestavenou koalici.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

"Vydali jsme se směrem k nezávislosti. Založili jsme frakci, hnutí a možná nakonec jednou i stranu, která bude centristická, sionistická a demokratická. Prioritou tohoto hnutí bude stát, až po něm strana a teprve nakonec my samotní. Zveme ke spoluúčasti každého, kdo v tuto cestu věří," řekl Barak. K Barakovi se přidají čtyři ze 13 poslanců, které má Strana práce v Knesetu.

K frakci se připojili Barakův náměstek Matan Vilnai, ministr zemědělství Šalom Simhon, náměstek ministra průmyslu, obchodu a zaměstnanosti Orit Noked a poslankyně Einat Vilfová.

Netanjahuova vláda měla dosud ve 120členném parlamentu 74 poslanců.

Barak byl klíčovým členem vlády a i on výraznou měrou přispěl k tomu, že Strana práce vstoupila do koalice vedené Benjaminem Netanjahuem. Jeho krok lze považovat za pochopitelný, protože mnohá jeho rozhodnutí byla bližší pravici než politice strany.

Barak už jednou byl i premiérem – v letech 1999 až 2001.

Jeho krok připomíná postup Ariela Šarona, který také opustil stranu Likud a postavil novou centristickou Kadimu, která pak vyhrála volby. I když už bez něj, neboť Šaron upadl po mrtvici do kómatu.

Strana práce navíc v Izraeli v posledních letech ztrácí, situace v regionu je vyhrocená a izraelští voliči se přiklánějí napravo, protože se bojí o bezpečnost a mají strach, že budou muset podobně jako pásmo Gazy nakonec opustit i židovské osady na Západním břehu Jordánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám