Hlavní obsah

V Iráku stále brutálně mučí tisíce vězňů jako za Husajna

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V iráckých věznicích je podle zprávy organizace na obhajobu lidských práv Amnesty International drženo přes 30 000 vězňů bez jakýchkoli práv. Mnozí jsou mučeni a zneužíváni. Nový řád pokračuje ve starých kolejích Saddáma Husajna. Situace se zhoršila poté, co Američané předali v souvislosti s odchodem bojových jednotek deset tisíc vězňů do iráckých rukou.

Článek

Podle zprávy Amnesty International jsou nadále lidé zadržováni v tajných věznicích, jsou systematicky zneužívání a mučeni a nemají přístup k obhájcům. Mnozí jsou zadržování bez obvinění více než dva roky.Zpráva má kontroverzní název, který ukazuje, že se od dob Saddáma Husajna v zemi mnoho nezměnilo a podkopává obraz demokratizující se společnosti, kterou se hájí zastánci invaze do země. Nese název Nový řád, stejné zneužívání - nezákonné zadržování a mučení v Iráku.

Podle Amnesty International se systém zadržování a vazby nezměnil od dob Husajnova režimu. Jediný rozdíl je, že tehdy byli převážně terčem šíité a nyní sunnité.

„Irácké bezpečnostní síly byly odpovědné za systematické porušování práv zadržených, což měly povolené,“ uvedl pro list Guardian ředitel oddělení organizace na obhajobu lidských práv pro Blízký východ a Sever Afriky Malcolm Smart.

Zkritizoval zejména předání tisíců lidí zadržených silami Spojených států do rukou Iráčanů, takže nyní čelí násilí a zneužívání i nezákonnému jednání. Od prosince předali v souvislosti s odchodem svých sil do rukou iráckých úřadů 10 000 lidí. Přitom už Američané příliš lidských práv nedbali.

Mučení genitálií elektrickým proudem

Zpráva také uvádí otřesný případ mučení 68letého Ramzi Šibába Ahmada, který má britské i irácké občanství.

Policie jej zatkla loni v říjnu, když se vrátil do vlasti, aby našel syna Až do letošního března, kdy telefonicky krátce hovořil se svou ženou, se vůbec nevědělo, kam zmizel. Byl v tajné věznici Muthana v Bagdádu, kterou vedla irácká armáda a na jejíž existenci v dubnu upozornil list Los Angeles Times. [celá zpráva]

Tam byl mučen elektrickým proudem do genitálií a dušen igelitovými pytlíky, aby se přiznal, že byl členem al-Káidy.

Jeho žena Rabíha žádala o pomoc britskou vládu: „Co můj manžel prožil, co mu dělali vyšetřovatelé, je nelidské a hnusné. Už předtím měl zdravotní problémy a byl velmi odvážný, když se vrátil do Iráku pro syna Umara,“ postěžovala si. Umar je podle některých zpráv také vězněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám