Hlavní obsah

Izrael má zaútočit na Írán nejpozději za 11 měsíců

Právo, Novinky, rei, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský útok na Írán kvůli jeho jaderným zařízením se pravděpodobně uskuteční nejpozději v červenci 2011. Vyplývá to z rozhovorů magazínu The Atlantic s více než třemi desítkami izraelských představitelů formulujících zahraniční politiku židovského státu a jejich americkými a arabskými protějšky.

Foto: Profimedia.cz

Izraelské bojové letouny

Článek

Izrael, USA a evropské země jsou přesvědčeny, že Írán směruje k výrobě jaderné zbraně, navzdory tvrzení Teheránu, že jeho program má mírové účely. O preventivním úderu proti íránským jaderným zařízením se mluví přes rok. Americký prezident Barack Obama nabídl Íránu ekonomickou pomoc výměnou za ukončení jeho programu, což Írán odmítl, a Obama v Radě bezpečnosti OSN v červnu prosadil nové sankce vůči Teheránu.

Íránský reformista a bývalý prezidentský kandidát Mahdí Karrúbí ovšem ve středečním rozhovoru pro britský list The Guardian poznamenal, že nové sankce jen posilují pozici prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v jeho tažení proti opozici.

Podle serveru Global Security Newswire izraelský premiér Benjamin Netanjahu se dosud podřizoval tlaku Washingtonu, aby se neuchyloval k úderu, jaký Jeruzalém v minulosti uskutečnil v Sýrii či v Iráku. [celá zpráva]

Představitelé zpovídaní magazínem The Atlantic nicméně uvedli, že Izrael vzdá mírové řešení v prosinci. Jeden z nich řekl, že když v červnu americký ministr obrany Robert Gates uvedl odhad tajných služeb, že Írán bude schopen vyrobit bombu do tří let, izraelské vedení z toho vyvodilo termín březen 2011.

„Za předpokladu, že se nic nezmění, znamená, že na přelomu roku budeme muset začít uvažovat o našem příštím kroku,“ dodal.

Izrael vtáhne USA do války, varují Obamu

Jestliže Obamova administrativa odmítne útok proti íránským zařízením podpořit, Izrael tak učiní bez ohledu na její stanovisko,“ uvedl The Atlantic. Sdružení veteránů amerických tajných služeb (VIPS) v otevřeném dopise vyzvalo prezidenta, aby se USA veřejně distancovaly od útoku, než ho Izrael podnikne. Jeruzalém totiž počítá, že v případě války bude pro USA nevyhnutelné vystoupit na obranu svého spojence, informoval server IsraelNationalNews.

„Izraelští činitelé počítají s tím, že jakmile vypukne střet, bude pro vás politicky neudržitelné neposkytnout Izraeli nic menšího než neomezenou podporu bez ohledu na to, jak válka začala, a že američtí vojáci a výzbroj budou proudit neomezeně,“ uvádí dopis s tím, že širší válka „může případně vést ke zničení státu Izrael“. „Lze to zastavit, ale pouze pokud urychleně předejdete izraelskému útoku veřejným odsouzením takového kroku předtím, než se stane,“ zdůraznili členové VIPS ve dopise.

Teherán mezitím v reakci na zprávy o vlastním plánu USA vojensky udeřit arogantně prohlásil, že už v Chúzestánu pro americké vojáky vykopal masové hroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám