Hlavní obsah

Rada bezpečnosti schválila nové sankce proti Íránu

– Washington

Rada bezpečnosti OSN ve středu schválila rezoluci, která uvaluje na Írán nové sankce. Informovala o tom agentura AP. Už čtvrté kolo sankcí má přimět Írán k zastavení jaderného programu, který podle západních zemí směřuje k sestrojení atomové bomby.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Zasedání Rady bezpečnosti, na kterém byly schváleny nové sankce vůči Íránu.

Článek

Rezoluci, která zavádí nové sankce proti Íránu za jeho neprůhledný jaderný program, předložilo v polovině května členským státům Rady bezpečnosti pět stálých členů tohoto orgánu a Německo. Zpřísní zbraňové embargo a omezí finanční toky u íránských bank podezřelých z napojení na jaderný program, navíc zmrazí konta dalším 40 podezřelým společnostem. Zavedou se i kontroly zboží dopravovaného do Íránu.

Teherán obvinění z přípravy atomové zbraně odmítá a tvrdí, že jeho jaderný program má sloužit výhradně k mírovým účelům.

Z 15 členů RB s novými sankcemi nesouhlasily Brazílie, Turecko a Libanon. Libanon se nakonec hlasování zdržel. Ze stálých členů Rady bezpečnosti, kteří mají právo veta a mohli rezoluci smést, projevovaly donedávna značnou zdrženlivost i Rusko a Čína, ty ji však v úterý podpořily. [celá zpráva]

Brazílie a Turecko v květnu dojednaly s Íránem kompromis o výměně jaderného paliva, který měl odvrátit uvalení sankcí. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád tento týden prohlásil, že pokud budou sankce schváleny, jeho země od dohody s Ankarou a Brazílií odstoupí.

Reklama

Související články

Írán má materiál na dvě jaderné bomby

Írán má k dispozici dostatek štěpného materiálu na výrobu dvou jaderných bomb. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), z níž...

Výběr článků

Načítám