Hlavní obsah

Na hranicích s Íránem zabavili deset tun zbraní pro Tálibán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Írán podporuje ve velkém afghánské povstalecké hnutí Tálibán. S novým důkazy pro staré tvrzení přišla ve čtvrtek britská televize Channel 4 News. Uvedla, že v uplynulém roce bylo na íránsko-afghánské hranici zadrženo přes deset tun zbraní a dalšího materiálu směřujících k tálibům.

Foto: Mohammad Shioab, Reuters

Bývalí bojovníci Tálibánu v provincii Herát odevzdávají zbraně.

Článek

Stanice má k dispozici množství fotografií a dalších dokumentů. Přes hranici tajně směřovaly mimo jiné miny, granáty, plastická trhavina i technické návody. Na minách byly evidenční nápisy v perštině, což je podle televize důkaz, že byly vyrobeny v íránských zbrojovkách.

Afghánští pohraničníci reportérům řekli, že jde nepochybně jen o zlomek dodávek, které z Íránu do Afghánistánu pravidelně proudí. Jen za poslední týden zadrželi tunu a půl zbraní a zbrojního materiálu a celkem za poslední rok deset a půl tuny. To všechno v jediné provincii Herát, jejíž hranice tvoří zhruba třetinu celkové délky pohraničí Afghánistánu s Íránem, které se táhne na téměř tisíci kilometrech a dá se jen obtížně uhlídat.

Příhraniční město Eslām Qal`eh je jedním z hlavních uzlů, jímž proudí zboží do země i ven. Ani ne o deset kilometrů dál však podle Channel 4 vede jedna z největších pašeráckých tras, po které podle ní také ve velkém míří zbraně pro Tálibán.

Íránu status quo vyhovuje

Íránská podpora je pro povstalce zásadní. Podle televize to v rozhovoru potvrdil místní velitel Tálibánu jménem Núrí. Řekl, že klíčová role Íránu ještě zesílila poté, co Západ začal tlačit na Pákistán, aby zostřil ostrahu svých hranic s Afghánistánem, čímž tálibům ztížil pohyb přes ně. Citelná je podle něj i vlna zatčení příslušníků Tálibánu v Pákistánu. Podle Núrího pašují zbraně sami mudžahedíni, ale občas jsou najímáni i profesionální pašeráci.

Stanice upozornila, že si důležitost ostrahy hranice s Íránem začaly uvědomovat i Spojené státy, které v Herátu plánují brzké otevření konzulátu. Zároveň dodala, že ještě než se do budovy stačili nastěhovat zaměstnanci, byla zasažena raketou.

Na konec uvedla slova nejmenovaného západního činitele v Kábulu, podle něhož Írán povstalce podporuje jen do určité míry, aby udržel rovnováhu sil, která mu vyhovuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám