Hlavní obsah

Írán ustupuje, připustil obohacování svého uranu v zahraničí

Teherán

Írán je připraven posílat svůj málo obohacený uran do zahraničí, pokud mu bude zaručeno, že výměnou dostane hodnotné palivo pro svůj výzkumný reaktor. Uvedlo to v úterý podle agentury Reuters íránské ministerstvo zahraničí.

Článek

Írán potřebuje palivo pro svůj pokusný jaderný reaktor. Mezinárodní společenství přišlo s ideou, že by Írán vyvezl adekvátní možství svého nízce obohaceného uranu k dalšímu obohacení do zahraničí, kde by z něj vyrobili 116 kilogramů paliva.

Írán má podle sdělení Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) asi 1700 kilogramů slabě obohaceného uranu na 3,5 procenta. Na výrobu paliva by musel poslat do zahraničí 1160 kilogramů tohoto uranu, který by v Rusku obohatili na dvacet procent a ve Francii z něj vyrobili palivo.

Mezinárodní společenství tento krok navrhlo, protože to sníží nebezpečí, že by Írán mohl uran použít pro výrobu jaderné bomby na základě radiokaktivního isotopu uranu 235. Mezinárodní společenství se obává, že Írán usiluje o získaní jaderných zbraní.

Írán tvrdí, že jeho program je mírový. Poslat uran do zahraničí však dlouho odmítal, svou neochotu zdůvodňoval technickými a ekonomickými aspekty. Tvrdil také, že pro jaderný program si má právo palivo koupit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám