Hlavní obsah

USA odmítají íránský návrh k jednání, není v něm nic o obohacování uranu

Washington/Moskva

Írán ve středu přišel s návrhem na projednání řady sporných otázek. Spojené státy ale s návrhem nejsou spokojené, protože se v něm Teherán nedotýká otázky obohacování uranu, která vzbuzuje na Západě největší obavy.

Článek

Írán návrhy přeložil světovým mocnostem tento týden. Je ochoten diskutovat o "programech vedoucích k úplnému odzbrojení a k zastavení vývoje a šíření jaderných, chemických a biologických zbraní," uvádí se v dokumentu.

Írán má dost uranu na bombu

Íránský jaderný program však není v návrhu přímo zmíněn, sdělil zklamaný americký vyjednavač Philip Crowley. Přitom právě fakt, že Írán pokračuje v obohacování uranu, vyvolává znepokojení. Írán sice tvrdí, že chce být nezávislý na dodávkách paliva pro těžkovodní jaderné elektrárny, vysoce obohacený uran lze však použít i v jaderných zbraních. Írán má podle amerického vyslance v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Glyna Davise už dost uranu na bombu, ale ještě není dost obohacený.

„Naše obavy vyvolává tím, že v odpovědi se nezmiňuje o klíčovém tématu mezinárodního společenství a o tom, co způsobuje hlavní obavy, tedy o íránských jaderných ambicích,“ uvedl Crowley.

O návrzích mají v pátek jednat USA, Velká Británie, Čína, Francie, Rusko a Německo. Americký prezident Obama už dříve pohrozil, že pokud Írán neustoupí od svého programu, může čelit dalším sankcím. Těm se snaží Teherán vyhnout.

Zatímco USA návrh odmítají, Rusko jej vítá

„Na základě krátkého zhodnocení íránského textu mám dojem, že tu je něco použitelného,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v Moskvě. „Hlavní je, že Írán je připraven na vyčerpávající diskusi o situaci,“ dodal a zmínil i to, jak pozitivní roli by mohl hrát Teherán v Iráku a v Afghánistánu.

Teheránu se tedy svými návrhy opět podařilo vrazit klín do rozklíženého mezinárodního společenství, shodují se světové agentury, není pochyb že ruský a západní přístup se rozcházejí, píše Bridget Kendallová v BBC.

Moskva také vyloučila ropné sankce proti Íránu. “Některé sankce, o nichž se jednalo, jako sankce na dodávky produktů z ropy, nejsou mechanismem, který dotlačí Írán, aby spolupracoval, je to krok směrem k plné blokádě a nemyslím si, že by ta byla podpořena v Radě bezpečnosti.“ Jeho slova naznačují, že Rusko by tyto sankce mohlo jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN vetovat.

Íránský návrh zatím nebyl zveřejněn. Dokument podle agentury Reuters obsahuje značně vágní a květnaté formulace a Teherán v něm rovněž navrhuje jednání o izraelsko-palestinském konfliktu a o tom, jak se "vypořádat s kořeny terorismu".

Reklama

Výběr článků

Načítám