Hlavní obsah

Havarovaný boeing neměl mechanickou závadu, posádka byla zkušená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisko/Soul

Ředitel jihokorejských aerolinek Asiana v neděli vyloučil, že by Boeing 777, který havaroval na sanfranciském letišti se 307 lidmi na palubě, měl mechanickou závadu nebo poruchu motorů. Joon Joung-do ale neřekl, že by šlo o chybu pilotů.

Foto: Jed Jacobsohn, Reuters

Vozy hasičů u trosek havarovaného boeingu

Článek

„Uvádíme, že tu nebyly žádné (mechanické) problémy na letounu 777-2000 nebo na motorech,“ řekl ředitel před kanceláří Asiany citovaný listem USA Today a dodal: „Skláním svou hlavu a upřímně se omlouvám za to, že jsem způsobil cestujícím, rodinám a našim lidem starosti.“

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ředitel aerolinek Asiana

Odmítl se ale vyjádřit k tomu, zda byla havárie způsobena chybou pilota nebo řídícího letového provozu. Podle ředitele byla posádka zkušená a tři její členové včetně kapitána měli nalétáno přes 10 000 hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trosky Boeingu 777 v San FranciskuVideo: Reuters

Podle svědků a výpovědi cestujících se zdá, že se posádka mohla dopustit chyby při přistání, protože až do dosednutí probíhal let normálně. Letoun údajně zavadil ocasní částí o ranvej a dopadl na ni, přičemž se odlomila zadní část trupu i jeden z motorů a ve stroji propukl požár. [celá zpráva]

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Letadlo přelétá ředitelství Asiany v Soulu

Spekuluje se, že letoun mohl zavadit o zídku chránící letiště před vlnami, ale svědci též uvedli, že se pilot přibližoval k ranveji v příliš malé výšce a příliš velkou rychlostí.

Výpověď pasažérů a svědků nehody havarovaného Boeingu 777

Americký Národní úřad po bezpečnost v dopravě už z trosek vyzvedl černé skřínky se záznamy o letových údajích.

Foto: Reuters

Hasiči hasí havarovaný boeing

Při havárii zahynuly dvě čínské teenagerky ve věku 16 let, v nemocnici bylo ošetřeno 181 lidí, 49 jich bylo zraněno vážně a pět včetně malého dítěte jich zůstává v kritickém stavu, uvedla BBC.

Stroj letěl do USA z Šanghaje přes Soul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám