Hlavní obsah

Republikánský kandidát Jeb Bush vzdal boj o Bílý dům

Aktualizováno

Americký republikánský kandidát Jeb Bush oznámil, že odstupuje ze souboje o prezidentskou nominaci. Bývalý guvernér Floridy to řekl to po sobotních primárkách v Jižní Karolíně, které vyhrál miliardář Donald Trump a v nichž se Bushovi podobně jako předtím ve státech New Hampshire a Iowa opět nedařilo.

Foto: Randall Hill, Reuters

Jeb Bush vzdal boj o Bílý dům.

Článek

Syn a bratr bývalých amerických prezidentů vstupoval do kampaně před letošními prezidentskými volbami jako jeden z favoritů a podařilo se mu získat také pro svou kampaň značnou finanční podporu, tu ale nedokázal proměnit v úspěch při hlasování.

Před primárkami v Jižní Karolíně analytici uváděli, že jde o jednu z posledních šancí pro Bushe, jak se dostat do hry o Bílý dům. Jeb Bush sázel na dobrou pověst své rodiny v tomto státě, kde je chlebodárcem mnoha občanů americká armáda.

Podle odhadů výsledků primárek ho ale v Jižní Karolíně ze šestice republikánských kandidátů předstihli kromě Trumpa také texaský senátor Ted Cruz a floridský senátor Marco Rubio. "Jsem hrdý na kampaň, kterou jsme vedli ke sjednocení země a prosazování konzervativních řešení," prohlásil očividně pohnutý Bush. "Voliči ve třech státech ale promluvili a já respektuji jejich rozhodnutí," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám