Hlavní obsah

Trump v prvních primárkách překvapivě nevyhrál, Clintonová zvítězila jen těsně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Des Moines
Aktualizováno

Texaský senátor Ted Cruz se stal vítězem prvních primárek republikánů ve státě Iowa. Překvapivě porazil miliardáře Donalda Trumpa, jemuž ještě poslední průzkum v pondělí přisuzoval pětiprocentní náskok. Voliči rozhodovali také mezi demokratickými kandidáty. Své vítězství po těsném souboji nakonec vyhlásila bývalá první dáma Hillary Clintonová.

Foto: Jim Young, Reuters

Ted Cruz je vítězem republikánských primárek v Iowě.

Článek

Konzervativec Cruz v projevu před svými příznivci prohlásil, že jeho vítězství je zadostiučiněním pro „milióny Američanů”, kteří „na svých bedrech nesli břímě” sedmi let vlády demokrata Baracka Obamy. Cruz dodal, že „naše práva nám dává stvořitel”, a ne nějaká politická strana. Iowa také podle něj dokázala, že prezidenta nebudou vybírat média, v nichž Trump dominuje.

Foto: ČTK

Volební preference prezidentských kandidátů

Donald Trump porážku uznal a Cruzovi stejně jako ostatní pogratuloval. Prohlásil, že je to pro něj čest skončit na druhém místě, a žertem dodal, že by se mohl do Iowy vrátit a koupit zde farmu.

Foto: Scott Morgan, Reuters

Trump si možná v Iowě koupí farmu. Vedle něj stojí jeho dcera Ivanka.

Prostořeký miliardář přitom v průzkumech jasně vedl, i když poslední průzkum ukázal, že podpora pro něj bude menší, než se dosud zdálo. Hlasování v Iowě navíc ukázalo, že mu na paty šlape mladý senátor z Floridy Marco Rubio. Zatímco Cruz získal téměř 28 procent hlasů a Trump něco málo přes 24, tak pro Rubia odevzdalo hlas 23 procent voličů.

Kolik delegátů uchazeči získali
Cruz8
Trump7
Rubio7
Carson3
Paul1
Bush1
ostatnížádného

Trump ale věří, že první výhra z kapsy vyhání a on bude brzy úspěšný v dalších státech. „Milujeme New Hampshire a milujeme Jižní Karolínu, bude to skvělý týden. Myslím, že tam vyhlásíme vítězství, doufám,“ řekl Trump.

Foto: Jim Young, Reuters

Ted Cruz je vítězem republikánských primárek v Iowě.

Sdělovací prostředky upozorňují, že první hlasování je sice důležité, nicméně tím, kdo se naposledy stal vítězem v Iowě a nakonec i získal nominaci za republikány do celonárodních voleb, byl George W. Bush před 16 lety.

Clintonová jen těsně

Těsný souboj slibovaly průzkumy v táboře demokratů, který má jen tři kandidáty na rozdíl od jedenácti republikánů. Potvrdilo se, že Hillary Clintonová má jen mírně navrch nad senátorem z Vermontu Berniem Sandersem.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonová s dcerou Chelsea a manželem Billem po skončení hlasování v Iowě

Clintonová vyhrála jen dvě desetiny hlasů. „Vypadá to, že je to půl na půl,” glosoval Sanders. Clintonová nakonec před sečtením posledního okrsku ohlásila, že vyhrála. Její volební štáb upozornil na to, že navzdory těsnému výsledku získala Clintonová více volitelů pro letní celostátní sjezd strany, který potvrdí nominaci.

Kolik delegátů uchazeči získali
Clintonová28
Sanders21
O’Malleyžádného
Foto: ČTK/AP

Bernie Sanders

Třetí uchazeč, bývalý guvernér Marylandu Martin O’Malley podle očekávání zaostal a nezískal žádného volitele (delegáta).

Související téma

Foto: Chris Keane, Reuters

Ted Cruz

Reklama

Související články

Republikánští dárci: Promarnili jsme peníze?

Zámožní dárci řady republikánských kandidátů jsou už nervózní. Přes desítky miliónů, které investovali na podporu své kampaně, se kýžený výsledek nedostavuje....

Výběr článků

Načítám