Hlavní obsah

Spojené státy pošlou do Sýrie vojáky

Washington

Spojené státy pošlou do Sýrie příslušníky speciálních jednotek. Půjde o vůbec první nasazení příslušníků amerických pozemních sil v této občanskou válkou zmítané blízkovýchodní zemi. S odvoláním na několik nejmenovaných, ale dobře informovaných zdrojů z Pentagonu o tom informovala televize CNN.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Američtí vojáci. Ilustrační foto

Článek

Úkolem příslušníků elitních jednotek bude poskytnout „rady a podporu“ opozičním jednotkám bojujícím s ozbrojenci Islámského státu, který okupuje část Sýrie a Iráku.

Oficiální oznámení Bílého domu o vyslání malého kontingentu vojáků do Sýrie očekává CNN ještě během pátku.

Bojovat jen když bude třeba

Vojáci by měli do Sýrie dorazit v rámci dní, neměli by se ale zapojit přímo do bojů na frontě. V případě, že se ale ocitnou pod palbou, budou ji opětovat. Stejně tak se budou, v případě, že to bude třeba, po výslovném souhlasu Washingtonu zapojovat do operací kurdských bojovníků.

Americké speciální síly již v minulosti na území Sýrie působily, vždy však šlo jen o jednotlivou a utajenou operaci. Nynější rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy ale znamená, že Američané v zemi na nějaký čas zřídí trvalou posádku.

Vojenský tah Washingtonu přichází jen několik dní poté, co při jedné z takových akcí – osvobozování kurdských rukojmí z rukou Islámského státu – zemřel americký příslušník společné americko-kurdské jednotky.

Syrská třecí plocha

Do bojů v Sýrii se tento měsíc vložili také Rusové. Oficiálním cílem jejich bombardování a raketového ostřelování jsou sice pozice Islámského státu, podle Severoatlantické aliance ale ruská armáda cílí i na opozici, bojující s vládními jednotkami syrského prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Související témata:

Související články

Americký konvoj opustil ČR

Českou republiku opustil po pondělní půlnoci americký vojenský konvoj, který míří na cvičení NATO do Maďarska. V noci z neděle na pondělí vojáci nocovali...

Výběr článků

Načítám