Hlavní obsah

Obama nařídil vládě přijmout 10 000 syrských uprchlíků

Washington

Americký prezident Barack Obama nařídil připravit přijetí nejméně 10 000 syrských uprchlíků v USA v příštím rozpočtovém roce, který začíná 1. října. Ve čtvrtek to oznámil podle agentury Reuters a listu The New York Times mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Earnest na briefingu řekl, že by Spojené státy měly „přijmout nejméně 10 000 uprchlíků v příštím fiskálním roce.“ Kongres proto bude muset v tomto směru přijmout patřičné finanční i bezpečnostní závazky.

Ještě před tímto oznámením řekl americký ministr zahraničí John Kerry na jednání v Kapitolu za uzavřenými dveřmi, že celkový počet uprchlíků, které by přijaly Spojené státy, by mohl překročit 100 000. Původně se plánovalo 70 000.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo zahraničí dodalo, že většina z dodatečných 30 000 budou Syřané.

Spojené státy poskytly od vypuknutí války v Sýrii před čtyřmi lety azyl pouhým 1300 běžencům.

Earnest dodal, že USA předaly asi čtyři miliardy dolarů (přibližně 96 miliard korun) humanitárním organizacím zajišťujícím pomoc pro imigranty v Evropě.

Na evropský kontinent míří tisíce uprchlíků ze zemí Blízkého východu, především Sýrie, a i z dalších válkou zmítaných států.

Reklama

Výběr článků

Načítám