Hlavní obsah

USA vydají Dahlgrena v řádu dnů či hodin, očekává jeho advokát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Američan Kevin Dahlgren obviněný v Česku ze čtyřnásobné vraždy může být vydán do ČR. Uvedla to v pondělí Česká televize s odvoláním na dokumenty amerického ministerstva spravedlnosti, které tvrdí, že padly všechny právní překážky stojící jeho vydání v cestě. Dahlgrenův advokát Richard Špíšek předpokládá, že mladík by mohl být vydán v řádu hodin nebo dní.

Foto: Facebook

Hledaný Kevin Dahlgren

Článek

České ministerstvo zahraničí Novinkám informaci o tom, že Dahlgren neuspěl s odvoláním proti verdiktu o vydání, potvrdilo už minulý týden. [celá zpráva]

„Informaci, že padly všechny zákonné překážky k vydání, tu ministerstvo spravedlnosti samozřejmě má. Jednání jsou v tuhle chvíli skutečně velmi intenzivní, nicméně zatím nemůžeme potvrdit ani předjímat konkrétní datum. Z důvodu dohody s americkou stranou to nemůžeme potvrdit,” řekla Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Právní překážky ve vydání v tuto chvíli nejsou,” dodala.

Ministerstvo spravedlnosti podle ČT napsalo odvolacímu soudu v Richmondu, že všechny soudy, které se případem zabývaly, zamítly Dahlgrenovu žádost o přerušení extradičního řízení. Jeho právník navíc dostal dopis z ministerstva zahraničí, které jej ubezpečilo, že americká ambasáda v Praze bude s Dahlgrenem v pravidelném kontaktu.

Konečné slovo v celé věci má ministerstvo zahraničí, o jehož oficiálním rozhodnutí však dosud není nic známo. Není tak jasné ani to, kdy by mohl být Dahlgren vydán do ČR.

Špíšek předpokládá, že to bude možná už v řádu hodin. V ČR bude pravděpodobně umístěn ve vazební věznici v Brně-Bohunicích, kde bude vyslýchán. Špíšek byl Američanovi přidělen v ČR ex offo, Dahlgren bude mít samozřejmě možnost zvolit si jiného obhájce.

Sobotka: Diplomatický úspěch

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil Dahlgrenovo vydání za  „výrazný diplomatický úspěch”.

„Rád bych v této věci ocenil dobrou práci jak diplomatického zastoupení ČR ve Spojených státech amerických, tak ministerstva spravedlnosti, které vyvinuly velké úsilí, aby byl proces vydání úspěšný,” dodal premiér s tím, že vítá možnost soudit Dahlgrena podle českého práva.

Ve vazbě byl dva roky

Dahlgren je ve vazbě od května 2013, kdy přiletěl do Washingtonu. České úřady jej obvinily, že nedlouho předtím brutálně zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel a v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán. Podle policie jsou důkazy proti němu jasné, pochybnosti však panují ohledně motivu. [celá zpráva]

S vydáním americké soudy souhlasily již před časem, Dahlgrenovi právníci však podali stížnost proti legálnosti vazby, což celé řízení výrazně zpomalilo. Minulý týden se obrátili na Nejvyšší soud USA poté, co soudy nižší instance rozhodly, že při vydávání není nutné čekat na rozhodnutí o legálnosti vazby. [celá zpráva]

Stížnost proti vazbě zamítl Dahlgrenovi soud na přelomu června a července, obviněný se však odvolal. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám