Hlavní obsah

Američané vypsali za čtyři vůdce Islámského státu půlmiliardovou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Odměnu v celkové výši 20 miliónů dolarů (asi 488 miliónů Kč) vypsaly Spojené státy za informace o místě úkrytu čtyř vysoce postavených členů Islámského státu (IS). Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Ministerstvo zahraničí USA

Podobizny vůdců IS zveřejněné ministerstvem zahraničí USA. Zleva: Kadúlí, Adnání, Batirašvili, Harzí

Článek

Nejvyšší odměnu sedm miliónů dolarů (asi 171 miliónů Kč) USA vyplatí za informace o Abdaru Rahmánu Mustafovi Kadúlím, který byl členem Al-Káidy v Iráku, později přejmenované na Islámský stát v Iráku.

Byl zástupcem šéfa organizace abú Musy Zarkávího a měl titul emíra Mosulu. Z této radikální skupiny vznikl v roce 2012 Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), dnešní IS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pět miliónů dolarů (asi 122 miliónů Kč) dají Američané za zprávy o pohybu mluvčího IS abú Muhammada Adnáního a za Tarchana Tajumurazoviče Batirašviliho, který je velitelem vojenských operací IS v syrských provinciích Halab, Rakka, Latákíja a Idlib. Dohlíží i na vězení, kde jsou drženi zahraniční rukojmí. Podílí se také na financování IS.

Adnání je nejen mluvčím, který mimo jiné loni informoval o vyhlášení chalífátu, ale také šíří propagandu IS a vyzývá k útokům na Západ.

Foto: AFP/US State Department, Profimedia.cz

Podobizny vůdců Islámského státu zveřejněné ministerstvem zahraničí USA

Za informace o veliteli IS, který ovládá severní Sýrii při hranici s Tureckem a navíc  koordinuje sebevražedné atentáty, Tárika bin Tahára bin Fáliha Avního Harzího, vypsaly USA odměnu tři milióny dolarů (73 miliónů Kč). Tento muž také organizuje nábor zahraničních bojovníků a získává peníze od dárců z oblasti Perského zálivu.

Čtveřice je podle amerického ministerstva zahraničí zodpovědná za systematické porušování lidských práv včetně masových poprav, znásilňování a zabíjení dětí.

Za šéfa IS deset miliónů

USA už dříve vypsaly odměnu deset miliónů dolarů (asi 244 miliónů Kč) na hlavu samozvaného chalífy Islámského státu abú Bakra Bagdádího.

Organizace IS ovládá rozsáhlé oblasti na severu Iráku a na severu a východě Sýrie. V posledních měsících se přihlásila k řadě teroristických činů spáchaných po celém světě, naposledy k nedělní střelbě na ostrahu výstavy karikatur proroka Mohameda v americkém Texasu. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Zda teroristická organizace skutečně stojí za činy, k nimž se hlásí, nebo je chce pouze propagandisticky využít, není však vždy zcela jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám