Hlavní obsah

Laboratoře FBI chybovaly ve většině analýz důkazů včetně kauz s trestem smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oficiálně v pondělí uznaly, že v časech, kdy se nepoužívaly testy DNA, skoro každý forenzní expert poskytl při analýze klíčových důkazů ve většině soudních případů chybná svědectví. Jsou mezi nimi i případy, kdy byl vynesen trest smrti. Jde o největší skandál týkající se forenzní analýzy v USA.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Podle společné výzkumné zprávy aktivity Innocence Project a Národní asociace obhájců 25 z 29 forenzních expertů FBI udělalo chyby, což mělo vliv na 257 případů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Federální úřady začaly v roce 2012 případy z let 1970 až 1999 prošetřovat poté, co list Washington Post napsal, že chyby při mikroskopické analýze vlasů a ochlupení mohly vést k odsouzení stovek nevinných lidí v případech vážných trestných činů, jako jsou vraždy či znásilnění. Nesrovnalosti se podle listu našly v 95 procentech přezkoumávaných případů, uvedly CBS a Pittsburgh Post Gazette.

Chybné důkazy mohly poslat na smrt nevinné

FBI na podnět advokátů přezkoumala laboratorní analýzy použité během 268 procesů a zjistila, že v 257 z nich se soudy řídily chybnými stanovisky expertů. Během 32 z těchto soudů nakonec padly tresty smrti, přičemž 14 odsouzených bylo popraveno nebo zemřelo ve vězení. U dvanácti z osmnácti zbývajících hrdelních případů byly zjištěny chyby v důkazech a výsledcích laboratoří.

Pittsburgh Post Gazette ale upozorňuje, že to nutně neznamená, že by šlo o justiční omyly, protože v řadě případů byly ještě další důkazy o vině. I tak ale celý skandál může ukázat na další nevinné odsouzené. Čtvrtina z 329 lidí, které očistily testy DNA, byla odsouzena právě na základě forenzní analýzy, zejména mikroskopické analýzy vlasů a ochlupení nebo otisky po kousnutí.

Chyby byly pravidlem, hrozí stovky odvolání

Ministerstvo spravedlnosti i FBI už připustily, že odborníci z laboratoří federálního úřadu přeceňovali důkazy v neprospěch obžalovaných téměř ve všech případech během dvou desetiletí před rokem 2000. Spoluzakladatel aktivity Innocence Project Peter Neufeld varoval, že už první výsledky mohou vést k stovkám odvolání.

„FBI a ministerstvo spravedlnosti musí zdvojnásobit své úsilí a najít záznamy stovek a stovek případů, kde agenti FBI zveličovali důkazy,“ doporučil Neufeld.

Prokuratury v 46 amerických státech a metropoli Washingtonu už dostaly informace o výsledku přezkumného řízení, které nakonec může znamenat, že se řada odsouzených odvolá. FBI má v plánu prověřit dalších 1200 případů, v nichž sehrály roli analýzy jeho laboratoře.

Demokratický senátor z Connecticutu Richard Blumenthal, který býval žalobcem, jde ale ještě dále. Požaduje prozkoumat všech 2500 případů, kde byly použity důkazy forenzních expertů FBI, a to včetně případů, které dosud nejsou uzavřeny.

„Tato zjištění jsou otřesným a děsivým svědectvím o našem trestněprávním systému nejen pro potenciálně nevinné obžalované, kteří byli neoprávněně vězněni, a dokonce popraveni, ale i pro žalobce, kteří byli závislí na vykonstruovaných a falešných důkazech navzdory svému upřímnému úmyslu vynucovat právo,“ prohlásil Blumenthal. „FBI musí po vyšetřování provést systematickou analýzu příčiny, proč se to stalo,“ žádá senátor.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám