Hlavní obsah

Doživotí za vraždu amerického snipera, motiv zůstal nejasný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stephenville
Aktualizováno

Bývalého člena amerického námořnictva Eddieho Routha porota v Texasu uznala vinným z vraždy legendárního odstřelovače Chrise Kylea, podle jehož životopisu natočil Clint Eastwood úspěšný film Americký sniper. Soudce pak Routha za vraždu Kylea a jeho přítele odsoudil v úterý večer na doživotí bez možnosti předčasného propuštění, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soud poslal vraha amerického snipera na doživotí do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Routh podle obžaloby zavraždil 2. února 2013 Kylea a jeho přítele Chada Littlefielda na střelnici Glen Rose, asi 110 kilometrů jihozápadně od města Fort Worth. Případ přitáhl ohromný zájem, zejména proto, že Eastwoodův film je v Americe velmi populární a za necelé dva měsíce promítání vydělal kolem 300 miliónů dolarů (7,3 miliardy Kč). Dostal se i mezi kandidáty na Oscara a získal cenu za zvukové efekty. [celá zpráva]

Porota v městečku Stephenville neuznala snahu obžaloby vykreslit sedmadvacetiletého Routha jako duševně nemocného člověka, který kvůli vojenské službě trpí postraumatickou poruchou a propukla u něj schizofrenie. Státní zástupkyně Jane Starnesová v závěrečné řeči prohlásila, že obviněný jednal chladně a s rozmyslem, když čekal, až Kyle na střelnici vyprázdní svou zbraň, a pak jej i Littlefielda zastřelil.

Motiv činu ale zůstal nejasný, vrah ho neuvedl. Když všichni tři jeli na střelnici, tak panovalo v autě napětí. Kyle během cesty poslal SMS Littlefieldovi, že „Routh je divnej”. Kyle se také před cestou zřejmě nepohodl se svou ženou, uvedla CNN.

Foto: Paul Moseley, ČTK/AP

Chris Kyle na archivním snímku

Routh sloužil v Iráku a na Haiti. Z námořnictva odešel v roce 2010. Poté, co zabil oba bývalé vojenské druhy Kylea a Littlefielda, odjel v Kyleově autě k sestře a k vraždám se přiznal, ale jeho vyjadřování bylo ale často zmatené. Před vraždami pil a kouřil trávu. [celá zpráva]

Foto: Jon Herskovitz, Reuters

Hrob Chrise Kylea v Austinu v Texasu

Kyle byl nasazen v Iráku čtyřikrát. Byl odstřelovačem s největším počtem zabitých ze všech amerických sniperů. Jeho domovský stát Texas jej uctívá jako hrdinu a nechal jej pohřbít na státním hřbitově vedle nejslavnějších rodáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám