Hlavní obsah

Sobotka zahájil v americkém Westu stavbu nové sokolovny, od konzula dostal šerifský klobouk

Právo, Karolína Brožová, West

Poslední den své pracovní cesty v USA zavítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do texaského městečka West. Setkal se tam s početnou českou komunitou a slavnostně zahájil stavbu nové tělocvičny Sokola. Ta byla loni v dubnu zničena při výbuchu továrny na hnojiva, při kterém zemřelo patnáct lidí.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka dostal westernový klobouk a šerifskou hvězdu. Na snímku s manželkou Olgou.

Článek

Sobotku ve Westu přivítaly na venkovní slavnosti asi dvě stovky krajanů. "Velmi bych si přál, aby tato nová sokolovna symbolizovala sounáležitost a ochotu pomoci v době nouze," poznamenal Sobotka na slavnostním shromáždění.

Lidé byli oblečení buď do českých krojů, nebo na sobě měli trička se znakem Sokola a nápisem "Byli jsme a budeme". Během oslavy se hrály české lidovky a nechybělo ani taneční vystoupení studentů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Rod Aydelotte, ČTK/AP

Premiér Sobotka během návštěvy Westu

„Není tak důležitá budova, ale spíš ta komunita, kterou symbolizuje. Jsem rád, že jsem se této slavnosti mohl zúčastnit a mohl pozdravit naše krajany,“ řekl Sobotka.

Foto: Rod Aydelotte, ČTK/AP

Texaský guvernér Ricky Perry (vlevo) a premiér Sobotka zahájili slavnostní výkop stavby nové české sokolovny.

Texaský guvernér Rick Perry tvrdí, že návštěva Sobotky ve Westu má pro krajany velký význam. Současně vyzdvihl statečnost a silný duch komunity, který lidem pomohl překonat neštěstí. "Komunita je to, co nám pomáhá překonat tragédie. Je to sdílená bolest, v níž nacházíme útěchu a sílu," řekl a dodal: „Není místo v Americe, kde byste se mohl cítit více doma než tady ve Westu“.

Jeho slova potvrdil i honorární konzul Rey Snokhous. „Tohle je zážitek, který jsem si nikdy ani nepředstavil,“ poznamenal.

Sobotka uvedl do funkce nového honorárního konzula Briana Vanicka a poděkoval Snokhousovi za práci, kterou pro místní krajany vykonal. Od konzulátu dostal kovbojský pásek, ostruhy a šerifský odznak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám