Hlavní obsah

Za havárii SpaceShipTwo mohla podle vyšetřovatelů chyba pilota

Washington
Aktualizováno

Páteční havárii soukromé vesmírné lodi SpaceShipTwo miliardáře Richarda Bransona zřejmě způsobil druhý pilot Michael Alsbury. Plyne to z vyjádření amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zveřejněného v pondělí na webu listu The Wall Street Journal. Krátce předtím přitom úřad uvedl, že mělo jít o technickou chybu.

Foto: Kenneth Brown, ČTK/AP

Trojice záběrů zachycuje vesmírnou loď SpaceShipTwo při oddělení od nosného letounu a explozi, která stroj roztrhla ve vzduchu.

Článek

Výkonný ředitel NTSB Christopher Hart uvedl, že destrukci SpaceShipTwo předcházel nesprávný příkaz druhého pilota, který předčasně vyklopil ocasní nosníky. Ty slouží jako kormidla a brzdící štíty.

Upřesnil tak své předchozí vyjádření, kdy s odvoláním na vyšetřovatele řekl, že se nosníky vyklopily samovolně a předčasně „bez patřičného příkazu“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výklopné ocasní plochy se „aktivovaly při rychlosti zvuku, a ne až při rychlosti M1,4 nebo vyšší než 1680 km/h”, řekl Hart. Oba ocasní nosníky se vyklápějí většinou o 65° a slouží jako kormidla i jako brzdicí štíty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé ohledávají trosky spadlého raketoplánuVideo: Reuters

Dodal, že palivové nádrže a motory byly v pořádku a nedošlo k nějaké explozi těchto zařízení. Zpočátku se spekulovalo, že na vině mohlo být použití nového paliva s odlišným složením.

Foto: David Mcnew, Reuters

Výkonný ředitel NTSB Christopher Hart ukazuje pád na modelu kosmické lodě SpaceShipTwo

Dvacítka vyšetřovatelů podle něj nalezla už skoro všechny části a úlomky havarované lodi. Úřad v neděli uvedl, že úplné vyšetření havárie může trvat i rok. [celá zpráva]

Hart v neděli upřesnil, že nyní bude probíhat asi týden vyšetřování přímo na místě neštěstí, poté se budou získané informace analyzovat. Odborníky prý čeká dlouhá práce, neboť celý let je zdokumentován sekundu po sekundě a dat je k dispozici obrovské množství.

Hart dodal, že se míní také zaměřit na to, jak fungovala Bransonova společnost Virgin Galactic: „Budeme zkoumat otázky výcviku. Budeme zkoumat tlak na pokračování testů. Budeme zkoumat jejich bezpečnostní opatření. Budeme zkoumat konstrukci. Máme mnoho témat, na která se musíme pořádně podívat, než můžeme určit příčinu.“

Foto: David Mcnew, Reuters

Zástupci šerifa se dívají na trosky SpaceShipTwo u Cantilu

Právě nedostatečné dodržování bezpečnostních pravidel kritizovali experti. Vadilo jim zejména použití oxidů dusíku jako okysličovadla v pilotované lodi. [celá zpráva]

Virgin Galactic klade důraz na bezpečnost

Společnost Virgin Galactic už reagovala na kritiku ohledně bezpečnosti. I když její vizí je snaha, aby vesmír byl přístupný, musí se to udělat bezpečně: „Právě jako počátky cestování vzduchem nebo na moři, je to těžké a komplikované, ale my věříme, že prosperující komerční kosmický průmysl přinese v následujících generacích další výdobytky pro lidstvo, technologii a výzkum.“

Foto: David Mcnew, Reuters

Úlomek kosmické lodi SpaceShopTwo v Mojavské poušti

Zakladatel Virgin Galactic Richard Branson uvedl, že je „odhodlaný zjistit, co bylo špatně“, a poučit se z páteční tragédie, při které jeden pilot, 39letý Michael Alsbury, zahynul a druhý 43letý Peter Siebold byl zraněn.

Foto: David Mcnew, Reuters

TroskySpaceShipTwo v poušti u Cantilu

Branson ale hned v neděli oznámil, že hodlá ve vývoji vesmírných lodí pokračovat a že počítá s tím, že nová vesmírná loď bude připravena letět během příštího roku. Společnost už od desítek lidí vybrala zálohy na let do vesmíru ve výši 250 000 dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám