Hlavní obsah

Fotograf zachytil explozi raketoplánu SpaceShipTwo

Novinky, vps
Aktualizováno

Trosky raketoplánu SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic, který měl v pátek nehodu během testovacího letu v mohavské poušti, se podle šerifa okresu Kern našly na zemi v pásu dlouhém více než 1,5 kilometru. Samotné rozpadnutí stroje ve vzduchu zachytil fotograf Kenneth Brown na několika snímcích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda raketoplánu SpaceShipTwoVideo: Kenneth Brown, Reuters

 
Článek

V raketoplánu byli dva piloti. Jeden nehodu nepřežil, druhý se stihl katapultovat. Vážně zraněného ho našli více než jednu míli (1,6 km) od největší části vraku.

Raketoplán, který pojme šest pasažérů a dva piloty, vynesl do vzduchu nosič WhiteKnightTwo. Na snímcích je vidět, že k nehodě došlo krátce po oddělení raketoplánu od dvoutrupého letadla. To pak bezpečně přistálo na zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky raketoplánu SpaceShipTwo v pouštiVideo: Reuters

Vlastníkem licence pro projekt SpaceShipTwo je britský miliardář Richard Branson, který v pátek na internetu oznámil, že letí na místo neštěstí, aby byl se svým týmem.

Branson podle BBC uvedl, že je událostí šokovaný a zarmoucený, ale v projektu hodlá dál pokračovat. „Vesmír je obtížný - ale stojí za to. Vytrváme a půjdeme společně dál,” napsal na internetových stránkách své firmy.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Sir Richard Branson

Během pátečního testu poprvé od letošního ledna došlo k nastartování raketových motorů plavidla, celkově šlo o čtvrtý test. Při minulém společnost úspěšně předvedla nepilotovaný klouzavý let bez zážehu motorů. Nedávno společnost začala testovat nový typ paliva.

Foto: Phil Mccarten, Reuters

SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic

Americké úřady havárii začaly vyšetřovat. V USA jde o druhou vážnou nehodu rakety v průběhu několika dní. V úterý soukromá americká raketa Antares bez posádky explodovala jen několik sekund po startu z komerčního kosmodromu na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americká raketa Antares po startu explodovalaVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám