Hlavní obsah

USA zakázaly rodičům popravených vykoupit své syny pod hrozbou trestu

Novinky, rei
Washington

Bílý dům zakázal rodičům Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa před jejich popravou vyplatit výkupné Islámskému státu, který oba novináře zadržoval v Sýrii. Pokud by se o to příbuzní pokusili, hrozilo by jim trestní stíhání. Zástupce rodiny Sotloffových to řekl serveru Yahoo News.

Foto: Reuters

Steven Joel Sotloff

Článek

„Když se to rodina dozvěděla, nevěděla si rady. Měli pocit, že pro to, aby Stevea dostali pryč, nemohou nic udělat,“ prohlásil rodinný mluvčí Barak Barfi .

Zástupce bezpečnostní rady USA specializující se na boj proti terorismu se podle něj na Sotloffovy obrátil v květnu. Barfi uvedl, že Sotloffův otec se po jednání celý třásl.

Na schůzce byly podle Yahoo News přítomni také příbuzní tří dalších amerických rukojmí. To potvrdila matka první oběti Jamese Foleyho. „Bylo to odporné. Byli jsme zděšeni z toho, že to řekl. Prostě nám pověděl, že budeme stíháni,“ řekla stanici ABC News Diane Foleyová.

Barfi uvedl, že jen pár hodin po schůzce byl také on sám předvolán na ministerstvo zahraničních věcí, kde mu jeho zástupce dal najevo, že snaha zaplatit teroristům by mohla být kvalifikována jako trestný čin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Steven Joel Sotloff na videuVideo: Reuters

Server Yahoo uvedl, že Foleyovi a Sotloffovi chtěli společně vytvořit fond na záchranu jejich synů a chystali se obrátit na veřejnost s žádostí o přispění do něj.

Speciální komando neuspělo

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest se k tomu odmítl vyjádřit. Řekl ale: „Zjistili jsme, že teroristické organizace využívají rukojmí a výkupné jako zásadní zdroj financování, a že vyplacení výkupného jen ohrožuje další Američany, u nichž je ještě větší riziko“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Earnest také podotkl, že se vláda snažila zajatce osvobodit a prezident Barack Obama počátkem léta povolil akci několika desítek příslušníků speciálních sil v Sýrii. Podle mluvčího však vojáci a agenti na místě zjistili, že vězni byli mezitím přemístěni jinam.

Sotloff byl unesen loni v srpnu. Barfi už dříve televizi CNN řekl, že podle jeho informací se ho zmocnili umírnění povstalci, které USA podporují. Ti jej měli prodat sunnitským radikálům, kteří mu na přelomu srpna a září sťali hlavu. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Sotloff byl po Foleym druhým zavražděným rukojmím. Tento týden pak radikálové zavraždili britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám