Hlavní obsah

Otevřel dveře radikálům, obula se Clintonová do Obamy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Politika amerického prezidenta Baracka Obamy v Iráku a Sýrii byla nedůsledná a způsobila nástup radikálních islamistů. V neděli to pro měsíčník The Atlantic řekla bývalá první dáma a Obamova někdejší ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová.

Foto: Jim Young, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Clintonová kritizovala hlavně rozhodnutí nezasáhnout přímo do bojů v Sýrii, kde sunnitští radikálové z Islámského státu zahájili svůj postup.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tím, že jsme nepomohli vytvořit věrohodnou bojovou sílu lidí, kteří zahájili protesty proti (prezidentu Bašáru) Asadovi, vzniklo velké vakuum, které teď zaplnili džihádisté,“ prohlásila Clintonová a upřesnila, že Asadovi se původně postavili umírnění islamisté i sekularisté.

Podle ní byla Obamova nechuť k tomu zasáhnout chybná. „Velké národy potřebují organizační principy. A přístup ve smyslu ‘nedělejme nic hloupého’ není organizačním principem,” uvedla Clintonová a upozornila, že vzestup radikálů neohrožuje jen Blízký východ, ale i Evropu a USA.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Clintonová, o níž se spekuluje, že chce kandidovat na prezidentku, už dříve připustila, že ve vládě hlasovala pro to ozbrojit umírněnou syrskou opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám