Hlavní obsah

V USA zemřel pilot, který v roce 1953 unesl letadlo z Československa

Dlouholetý pilot letadel a člen americké Síně letecké slávy Miroslav Slovák, který v minulosti ve Spojených státech vyhrál řadu závodů hydroplánů, zemřel ve svém domě v kalifornském Fallbrooku. Slovák, který jako kapitán unesl v roce 1953 letadlo z Československa do západního Německa, podlehl v 84 letech rakovině žaludku.

Foto: Profimedia.cz

Slovák přeletěl hranice v Douglasu C-47. Na historickém snímku americké letadlo.

Článek

Rodák ze slovenského Cífera (narozen v roce 1929) nastoupil k Československým aeroliniím (ČSA) v roce 1949. Necelé tři týdny před svou dobrodružnou emigrací velel letadlu, které 9. března 1953 vezlo na pohřeb sovětského diktátora Josifa Stalina špičky československého komunistického režimu včetně Klementa Gottwalda.

Slovák jako kapitán letadla unesl dakotu na trase Praha–Brno 23. března 1953. Při přistání na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem byl Slovákovi, bývalému příslušníku britského letectva Helmutu Čermákovi a jeho manželce poskytnut politický azyl. Někteří cestující i letoun byli posléze vráceni do Československa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dvakrát zvítězil na hydroplánech

Slovák poté získal americké občanství a krátce pracoval jako pilot v letecké společnosti Continental Airlines, létal s různými boeingy. Poté byl například osobním pilotem stavitele letadel ze Seattlu Billa Boeinga juniora a začal létat na hydroplánech. Působil i jako kaskadér a měl na svém kontě i sólový přelet Atlantského oceánu.

Slovák vyhrál v USA dvakrát (1958 a 1966) celostátní závody hydroplánů, při jednom závodě v roce 1963 mu za letu hydroplán explodoval a pilot přišel o 20 zubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám