Hlavní obsah

Neuvěřitelný akt agrese, označil ruský postup vůči Ukrajině ministr zahraničí USA

Aktualizováno

Americký ministr zahraničí John Kerry označil v nedělním rozhovoru pro televizní stanici CBS News postup Moskvy vůči Ukrajině „za neuvěřitelný akt agrese”. Zároveň Rusku pohrozil sankcemi, které je mohou hospodářsky izolovat. Naznačil také, že by mohlo být Rusko vyloučeno ze skupiny G8.

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

Rusku podle Kerryho mohou za jeho kroky hrozit "velmi vážné následky", jak od Spojených států, tak od jiných zemí. "V 21. století se nechováte tak jako v 19. století, že napadnete jinou zemi na základě zcela vykonstruované záminky," prohlásil Kerry. Pokud jde o možné sankce, hovořil i o zákazu udělování víz, zmrazení účtů či obchodní izolaci.

Nejnovější události podle Kerryho zpochybňují schopnost Ruska setrvávat ve skupině G8. "Pokud chce být Rusko zemí G8, musí se jako země G8 chovat," prohlásil Kerry. Dodal, že USA jsou připraveny bojkotovat summit G8 plánovaný na léto v ruském Soči.

Spojené státy již v sobotu informovaly, že kvůli ruskému postupu pozastavily své zapojení do příprav summitu v Soči. K tomuto kroku se poté připojily Kanada, Británie a Francie. Do skupiny G8 patří ještě Itálie, Japonsko, Německo a Rusko.

Mluvčí Kremlu nechtěl na bezprecedentně tvrdá slova amerického ministra bezprostředně reagovat. "V tomto okamžiku bez komentáře," citovala agentura Reuters Dmitrije Peskova.

Obama: Moskva porušila mezinárodní právo

Šéf americké diplomacie již v noci na neděli varoval, že nasazení ruských vojáků na Ukrajině může mít vážné dopady na americko-ruské vztahy. Americký ministr obrany Chuck Hagel v sobotu hovořil se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem. V telefonátu mu měl mimo jiné říct, že ruská vojenská intervence na Ukrajině může ohrozit evropskou i celosvětovou bezpečnost.

Americký prezident Barack Obama mluvil v noci na neděli celých 90 minut s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Řekl mu, že Moskva porušila mezinárodní právo a že jí hrozí následky.

Ruští vojáci se v posledních hodinách podílejí na ostraze klíčových objektů na ukrajinském poloostrově Krym, kde místní promoskevsky orientovaná samospráva odmítá respektovat novou a prozápadně zaměřenou vládu v Kyjevě. Na dvoumiliónovém Krymu tvoří většinu obyvatel Rusové.

Reklama

Související články

Ukrajinská armáda má bojovou pohotovost

Ukrajinská vláda uvedla v sobotu večer do bojové pohotovosti armádu. Učinila tak v reakci na přípravy Ruska k vojenské intervenci na Krymu.

Výběr článků

Načítám