Hlavní obsah

Summit NATO bude jednat o stažení z Afghánistánu

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama a generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen se dohodli, že summit aliance v příštím roce bude věnován přípravám na stažení vojsk NATO z Afghánistánu. Informace byla oznámena po schůzce Rasmussena s Obamou v Bílém domě. Obama uvedl, že válka v Afghánistánu byla hlavním tématem jejich rozhovorů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama s generálním tajemníkem NATO Andersem Rasmussenem

Článek

"Shodli jsme se na tom, že - abychom usnadnili tento proces (stažení vojsk) - by bylo užitečné uspořádat v příštím roce summit NATO," poznamenal Obama. Ten bude o "závěrečné kapitole" operací v Afghánistánu, které začaly na podzim 2001 v odvetě za teroristické útoky na USA z 11. září.

Se svým hostem jednal také o "opatřeních, která můžeme podniknout po roce 2014, aby afghánské síly byly schopné efektivně kontrolovat hranice země a aby členské země NATO si mohly být jisty, že se Afghánistán nestane v budoucnu základnou pro teroristy".

I šéf NATO vyjádřil připravenost k "dlouhodobému partnerství" s Kábulem. Za cíl označil "Afghánistán, který se může udržet sám, ale nikoliv osamocen". Rasmussen dodal, že bojové jednotky NATO se vrátí domů do konce roku 2014, ale NATO současně připravuje výcvikovou misi, které bude v zemi působit od roku 2015. Bude však mnohem menší.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama

Američané chtějí zachovat v zemi několik - údajně devět - bojových základen. Dosud ale jednají s Kábulem o choulostivé otázce právní imunity amerických vojáků. Kolik by jich v zemi mělo zůstat i po roce 2014, ještě nebylo oznámeno.

Termín stažení vojáků z Afghánistánu do konce roku 2014 je už staršího data. Zatím však nebyly zveřejněny podrobnosti k jeho realizaci. Mnohé země působící v mezinárodních silách však už své jednotky z Afghánistánu stáhly. Čeští vojáci tam nadále slouží.

Reklama

Výběr článků

Načítám