Hlavní obsah

Guantánamo se musí zavřít, řekl Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Barack Obama v úterý prohlásil, že věznice na Guantánamu, kde USA drží lidi podezřelé z terorismu, musí být uzavřena. Prohlášení amerického prezidenta přišlo v době, kdy v táboře 100 ze 166 vězňů drží hladovku. Obama si vytýčil za cíl zavřít tábor ještě před tím, než byl poprvé zvolen.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

V Bílém domě Obama uvedl, že centrum pro zadržování lidí podezřelých z terorismu je „v rozporu s tím, jací jsme“. Dodal, že poškozuje zájmy USA ve světě.

Na obhajobu svého plánu tábor uzavřít a nechat zadržené soudit civilními soudy a ne před speciálním tribunálem, použil tresty vynesené civilními soudy při nedávných procesech s lidmi podezřelými z terorismu.

Obama chce obnovit jednání se zákonodárci, Kongres doposud vždy Obamovy plány zablokoval.

Guantánamo je podle Obamy relikt minulosti 

O Guantánamu Obama řekl: „Je neefektivní, poškozuje nás v našich mezinárodních postojích, zhoršuje spolupráci s našimi spojenci v boji proti terorismu, a slouží jako nástroj pro rekrutování extremistů. Je potřeba jej zavřít.“

Tábor podle něj představuje přetrvávající problém: „Myslím si, že klíčové je pro nás porozumět tomu, že Guantánamo není potřeba k tomu, aby byla Amerika bezpečná.“

Obama dodal, že když válka v Iráku skončila a v Afghánistánu byly věznice předány do afghánských rukou, je potřeba zavřít i tábor na Kubě.

Guantánamo na sebe v posledních dnech připoutalo pozornost, protože stále více vězňů se připojilo k hladovce, drží ji už 100 ze 166 vězňů. Protestují proti nekonečnému zadržování. Mnozí jsou vězněni bez obvinění. [celá zpráva]

K hladovce Obama řekl: „Nechci, aby tito jedinci zemřeli.“

Reklama

Výběr článků

Načítám