Hlavní obsah

Venezuela drží smutek za Cháveze, zemi vede bývalý autobusák Maduro

– Caracas

Vláda ve Venezuele po úmrtí prezidenta Huga Cháveze vyhlásila sedmidenní státní smutek. Státní pohřeb se uskuteční v pátek. V hlavním městě Caracasu vyšly do ulic stovky Chávezových příznivců s pláčem a hesly o podpoře. Krajané v USA naopak doufají, že skon socialistického předáka povede ke změnám poměrů v zemi. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy otevírá Venezuela novou dějinnou kapitolu. Zemi dočasně vede Chávezův viceprezident Nicolas Maduro, bývalý řidič autobusu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Caracasu oplakávají Chávezovu smrt Video: Reuters

 
Článek

"Cítím tak velkou bolest, že ani nemůžu mluvit. Byl tím nejlepším, co naše země měla. Obdivuji ho. Doufejme, že se země uklidní a budeme moci pokračovat v úkolech, které nám zanechal,“ citovala agentura AP 39letou obyvatelku venezuelské metropole Yamilinu Barriosovou, která se po oznámení o Chávezově smrti vydala spontánně do ulic.

Foto: Enrique Castro-Mendivil , Reuters

Ve Venezuele drží sedmidenní státní smutek.

Množství Venezuelanů předčasně opustilo svá pracoviště, zavíraly se i obchody. Lidé se scházeli zejména u prezidentského paláce Miraflores a vojenské nemocnice, kde byl Chávez hospitalizován. Lidé plakali, objímali se a skandovali svoji podporu zesnulému politikovi a revoluci.

Smuteční shromáždění se konala i v metropolích okolních států, například v nikaragujské Manague.

Foto: Reuters

Smuteční shromáždění v nikaragujské Manague

Venezuela bude držet smutek sedm dní a Cháveze pohřbí v pátek. Očekává se přítomnost zejména latinskoamerických špiček. O klid v zemi se starají statisíce mobilizovaných vojáků a policistů.

Zemi navzdory ústavě vede Chávezova pravá ruka

Do 30 dnů se také musí uskutečnit volby nového prezidenta. Chávez si přál, aby se jeho nástupcem stal Nicolas Maduro, jehož jmenoval svým viceprezidentem. Tento  bývalý řidič autobusu je tak favoritem voleb před opozičním vůdcem Henriquem Caprilesem, jehož Chávez ve volbách loni v říjnu porazil.

Maduro také do té doby zemi povede, i když podle ústavy by to měl být předseda parlamentu Diosdado Cabello.

Foto: Miraflores Palace/Handout, Reuters

Viceprezident Nicolas Maduro

Do Caracasu mezitím míří kondolence. Uznání Chávezovi vyjádřili zejména státníci ze sousedních zemí. Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová kvůli úmrtí venezuelského vůdce zrušila cestu do Argentiny. Tamní prezidentka Cristina Fernándezová údajně svoji činnost zcela pozastavila.

Svoji soustrast projevil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, ale také britský ministr zahraničí William Hague, jenž uvedl, že je „zarmoucen“. Obdiv k Chávezovi vyjádřili prezidenti Ruska a Íránu Vladimir Putin a Mahmúd Ahamdínežád.

USA chtějí konstruktivní vztahy, krajané změnu

USA slovy prezidenta Obamy vyjádřily Venezuele podporu a s její vládou chtějí navázat „konstruktivní vztahy“. "V době, kdy Venezuela začíná novou kapitolu své historie, zůstávají Spojené státy věrné politice podpory demokratických principů, vlády práva a respektu k lidským právům," uvedl Obama.

To venezuelští emigranti v USA podle agentury AP rovnou doufají ve změnu režimu ve své vlasti. Například v jedné z restaurací v Miami, kde se venezuelská komunita schází, se shromáždila řada lidí s venezuelskou vlajkou, kteří dávali najevo svou radost. "I když jsme dnes sjednoceni v oslavě, nevíme, co přinese budoucnost," varoval však osmnáctiletý Francisco Gamez.

Foto: ČTK/AP

Chávezova příznivkyně v Caracasu oplakává prezidentovu smrt.

Chávez proslul svými protiamerickými postoji. Viceprezident Maduro jen pár hodin před oznámením o Chávezově smrti osočil USA z organizování protivládního spiknutí v zemi. Také Chávezova choroba byla podle Madura dílem nepřátel. [celá zpráva]

Hugo Chávez zemřel ve věku 58 let na rakovinu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám